Independentismo y voto útil

En un ejercicio propio de los premios Darwin, ERC está haciendo campaña para las elecciones nacionales catalanas usando el concepto «voto útil». Querer independizarte de España y al mismo tiempo defender la utilidad y conveniencia de estructuras de mayor tamaño tiene una singular coherencia. Sin embargo, vayamos a los números, concretamente los de la circunscripción de Barcelona. Allí, es ERC es quinta fuerza. Hacer campaña por el voto útil siendo quinta fuerza -y quedándose en quinta fuerza, según las encuestas- es un ejercicio de froilanismo que, en último término, sólo tendrá dos consecuencias: primero, más escaños para los partidos españolistas; segundo, más escaños para Mas, que usará en las elecciones -y en este caso con razón si miramos los números: si en 2010 todos los votantes de ERC hubieran votado a Mas el soberanismo hubiera arrebatado 3 escaños al unionismo- el argumento de que el voto a otras opciones sólo servirá, como sucedió con Ibarretxe, para debilitar al sector soberanista de su propio partido -esto es, el PNV perdiendo el poder en Gipuzkoa y manteniéndolo en Bizkaia ha debilitado a los soberanistas en favor de Urkullu-.

En la circunscripción de Barcelona se reparten 85 escaños, y se necesitan unos 70.000 votos para superar el límite del 3% que concede derecho a «representación». Las apelaciones de Junqueras son contra la Soli y la CUP, cuya presencia en el Parlament no es segura.

Si partimos de una base de votantes irreductibles para ambos casos de 40.000 votantes -la Soli sacó 72.000, y la CUP y los partidos que avalan su candidatura sacaron 62.000 en las municipales-, quedan 30.000 votos en ambos casos para llegar al escaño. Pueden suceder tres cosas, a saber:

1) Los indecisos se inclinan por ERC y ni Soli ni CUP entran en el Parlament: ERC gana dos escaños, y los partidos no independentistas ganan 4.

2) Uno de los dos (Soli o CUP) llegan al escaño, y el otro no: los partidos independentistas ganan 4 escaños, incluyendo uno republicano, y los no independentistas, 2.

3) La Soli y la CUP entran en el Parlament con 6 escaños, y los no independentistas se quedan con 0.

En resumen: dado que se encuentran cerca del límite necesario para obtener representación, la manera de maximizar el número de diputados independentistas es optar por partidos que, como la Soli y la CUP, subiendo muy poco su voto pueden obtener una elevada representación. Por contra, optar por un partido que es quinta fuerza -y que lo seguirá siendo, incluso si los 60.000 indecisos del ejemplo optan por votarlo- tendrá efectos muy limitados y beneficiará, indirectamente, a los partidos que no son independentistas.

Así, y desde una perspectiva aritmética, cualquier barcelonés que dude entre SI y ERC o entre CUP y ERC está dudando, de hecho, entre dar tres escaños al partido pequeño y 0 a los que no son independentistas o dar 1 escaño a ERC y 2 a partidos que no son independentistas.

No sucede lo mismo, claro está, con CiU, que si puede usar la baza del voto útil desde un punto de vista aritmético, sin perjuicio de la subnormalidad democrática que lleva inseparablemente aparejado cualquier análisis basado en ese invento CT llamado voto útil. Y es que hay que ser muy pagafantas para usar artefactos que únicamente benefician a tus rivales electorales, en este caso los convergentes.

37 Comentarios en “Independentismo y voto útil”

  1. si, lo de que erc pida el voto útil es para ir controlando el termómetro y los supositorios. estrategas!!

  2. En mi opinión, lo más probable es que la Soli no saque ningún diputado y las CUP saquen alguno. Y ello sería porque la tarea de la Soli -como partido de cuadros- ya está cumplida, los de Conveniència i Unió ya han abrazado la causa independentista, dejando al López Tena, Bertrán y Laporta fuera de juego. En cambio, las CUP cubren un espacio abertzale -por determinar-, que ERC nunca ha sabido o querido atender.

  3. En mi caso, la campaña de Junqueras a Conseller en Cap me ha despejado cualquier duda.

  4. A mi ya me olió mal el entusiasmo con el que el independentismo más filoconvergente recibió el advenimiento de Junqueras y lo que ha venido después no ha hecho sinó confirmar mis temores.

  5. Muy entrañables por cierto las felicitaciones de algunos convergentes a Bildu, como si ellos nunca hubiesen votado a favor de la Ley de Partidos.

  6. El partido que sobra es SI ya que chafa els espacio electoral entre CDC i ERC.
    Cup aun tiene sentido ya que es un espacio ‘virgen’ y le puede sacar votos a ICV además de sumar anti-capitalistas variados y voto puber.
    En lleida no tienen ninguna opcion parece ser ni cup ni si y aun asi se presentan. Cup es un partido, como ciu o erc que despues de la independencia tienen proyecto Si com Rcat no tienen más recorrido tienen solo 1 objetivo la independencia.

    Aquí cada uno mira por lo suyo, no hay ningún tipo de visión global de diputados soberanistas o unionistas.

  7. Viendo quien lidera la construcción del estado, mejor nos quedamos, de momento, en Ejpaña….

    Felip Puig en la Vanguardia:

    «El conseller de Interior, Felip Puig, ha destacado que en el actual contexto de crisis global, Europa, España y Catalunya tendrán que repensar «algunas de las estructuras de construcción del espacio europeo y del estado del bienestar» originadas después de las guerras mundiales.
    Puig ha recordado que estas estructuras de servicios públicos y de garantías sociales han permitido construir la sociedad europea, tal y como la conocemos, pero que será necesario repensarlas para afrontar con garantías el siglo XXI.»

  8. «Viendo quien lidera la construcción del estado, mejor nos quedamos, de momento, en Ejpaña….»

    Vaya al final no podeis vivir sinrestoEspaña, ¿será verdad que el roce hace el cariño?.

    Lo que me alucina es la idea de usar a los mossos contra una «invasión» restoespañola, eso sí el que lo propone bien lejos del frente no le vayan a rallar el rolex.

  9. Antonio,

    Yo no soy tan optimista como tú con respecto a que el momento de la Soli haya pasado. Si bien coincido en que el de la CUP es mejor, hay cero hechos -que son lo relevante- que apunten a que el dúo Mas-Junqueras vayan a mover un dedo sin una presión bestia en todos los frentes que contrarreste el poder de Laras, Fainés y demás emprendedores. Yo, que desde el estatuto ya no fío por adelantado, no doy crédito a que los que se han tirado dos años hundiendo la economía catalana, diciendo que dónde váis con esa animalada del independentismo express y manteniendo una deuda bancaria de 32 M€, y me lo creeré cuando vea hechos.
    Mientras no haya hechos, lo mejor es apretar para conseguir que esto dure lo menos posible. Referendum el próximo 20-N, convocatoria de constituyentes para Enero de 2014 con el cumple del Borbón, referendum constitucional para el 14-A, elecciones el 18 de Junio y proclamación del President el 18 de Julio.

    p.s. ¿Con Fernández Díaz?

    Joanet,
    Correcto, la Soli no tendrá sentido cuando seamos independientes. El problema es que no somos independientes, y que esa derecha que crea riqueza y tal nos tiene con el mismo rating que Evo Morales. Y sobre Lleida, al suma de la Soli y RCat en 2010 daba para un escaño.

    Villoro,

    Yo ya he leído tres veces eso de que «m’agradaria votar dos cops», la última semana de campaña va a ser épica. En todo caso, Mas ya le ha encontrado un cargo a Junqueres para la Catalunya libre: acompañante http://www.vilaweb.cat/noticia/4049415/20121022/erc-respon-mas-crossa-disputara-vot-sobiranista.html

    Saludos,

  10. Eres un voluntarista. Estás pensando que los políticos saben algo de matemáticas o estadística, más allá de calcular un % de comisión.

    El único que, aparentemente, sabía algo de esos temas, matemática electoral o encuestas, era Guerra, ¿no? Y tampoco estoy seguro.

    Saludos

  11. Personalmente, creo que las CUP no sacarán ningún diputado. Tienen una fuerza interesante en el entorno local, en particular en situaciones de mediano tamaño donde es relativamente sencillo conocer a los candidatos de las distintas formaciones, y mucha gente vota tanto o más a las personas que a unas siglas. Es decir, CiU o el PSOE pueden presentar a una cabra de cabeza de cartel para las generales o el parlament (y en algunos casos una cabra habría sido una alternativa mejor a lo que presentaron) sin perder mucho soporte electoral, en cambio son bastante cuidadosos a la hora de buscar cabeza de cartel y gente para las posiciones de salida en municipales de poblaciones menores de -pongamos- 30.000 habitantes.

    También parece que tiene opciones de entrar en el Parlament la PxC, es un rival directo del PP a la hora de ir a matar moros y, como están evitando posicionarse con lo de la España Una (aunque el perfil de Anglada no permita ninguna duda en ese aspecto), y puede que consigan quitarle algún voto a CiU por ahí. O al PSC. A fin de cuentas, si para algunos lo principal es independizarse, para otros lo es encontrar un trabajo y es fácil pensar que sin tanto emigrante tendrías más opciones o sacarías más de los servicios sociales.

    En cambio, pienso que el partido que está fuera de juego ahora es SI. Tenían su sentido en el momento en que representaban al independentismo über alles, pero Mas ha sido lo suficientemente hábil como para centrar esa campaña precisamente en eso, su partido, a base de «Espanya ens roba» ha conseguido que no se hable de Millets, consorcios sanitarios o recortes. Ahora la Soli ya no está sola en ese mercado (CiU, ERC y las CUP también parecen apostar por la independencia por encima de cualquier otra cosa), y eso del «voto útil» existe.

    Quizá es el momento de hacer lo contrario, es decir, que alguien hable de otros problemas que afectan a los catalanes. Porque pase lo que pase, si hay independencia, no llegará antes del 2015, y para 2013 CiU deberá presentar unos presupuestos con lo que tenga (de ahi que hayan hecho elecciones ahora), con más recortes y un delegado de la Hacienda del Reino manejando libremente las tijeras. Quizá habría que hablar un poco de eso, además de trabajar por el referéndum.

    En fin, será cuestión de ir aprendiendo rápido alemán.

  12. Una anàlisi semblant, mirant el País Basc i Galícia:
    http://propostes-reflexions.blogspot.com/2012/10/el-dia-de-lexcel.html

  13. Una explicació per a dummies: http://descans.blogspot.com/2010/10/dhondt-per-dummies.html

  14. Popota, me vengo aquí que creo que es donde toca para seguir dando la tabarra.

    Ya veo que aquí se comenta bastante el fuera de juego de la soli en estas elecciones. Estoy deacuerdo en que la soli es una apuesta fiable (se supone) de partido que no se rajará ante la independencia en el momento de la verdad. Por desgracia, la presión que puede hacer tanto si entra en el parlament como si no es la misma. A nivel política nula porque tanto ERC como CIU llevan 4 años aprendiendo a ningunearlos y por muy bien que fuesen las cosas la geometría parlamentaria no les hará necesarios.

    Por lo tanto, la presión debería conseguirse a través de los medios. Pero en ese caso, el tener representación política no tiene que suponer una gran diferencia viendo como tratan a los partidos minoritarios en LVG el ARA la Tv3 etc…

    Yo sigo pensando que ahora mismo, tal y como están las cosas la soli tendría más capacidad de presión como «amenaza de aquí a 4 años si ERC CiU i CUP no hacen lo que han prometido respecto a la independencia» no presentándose ahora pero dejando la puerta abierta a hacerlo de aquí a 4 años que «como flor de una legislatura» que no obtiene representación parlamentaria justificando así las reticencias del Junqueras a pactar y el ninguneo de CIU y ERC en la anterior legislatura. Además, darían una imagen de partido modenno capaz de sacrificarse cuando toca etc etc.

    Eso sí, reconozco que a mí me puede esto de la política-ficción buenista y que la realidad queda muy lejos. Pero en fin…

  15. Veps,

    Discrepo. Que la Soli esté en el Parlament da dos ventajas. La primera es interna, y es que le permite un superior acceso a medios públicos para las importantes, que serán las siguientes. La segunda es su efecto en el resto de partidos. Una cosa es que los malos te ninguneen de cara a la galería, y otra cosa es que se vean obligados a modificar sus políticas -por ejemplo, a comerse todas las burradas que han dicho estos dos años contra el independentismo express- por el miedo a la competencia. Vamos, que una cosa es el Estatut que defendía el PSC antes de aparecer Ciutadans, y otra bien distinta la manera como lo tiraron a la basura después de la aparición de C’s.
    De lo del buenismo, sacrificio, etc. pfffff. En este ámbito, y visto lo paquetes que son los políticos catalanes, cuanta más competencia y presión tengan, dentro y fuera del Parlament, mejor.
    Saludos,

  16. […] Maketo power » Independentismo y voto útil. […]

  17. Crec que falta una hipòtesi: CUP i SI retiren les seves candidatures i els seus 134.000 vots potencials van a ERC. ERC guanya 5 escons i passa a ser la tercera força al Parlament.

  18. D’n suten aquests càculs? Ho pots explicar millor?
    No ho entenc, però em sembla molt interessant.

  19. La Soli era un diari, no un partit. Primer Silidaridad Obrera, i després de la guerra Solidaridad nacional. N’hi que encara que passem dels seixanta encara vivim, nois. Si teniu tanta cura amb les vostres previsions com amb el nom de les coses, anem servits.

  20. La idea és interessant, però nego la major: Cs entrarà sobrada al Parlament. És trist, però esgarraparan prou vots del PSC com per sobrepassar els 70.000. Diria que arribaran als 5 diputats, sí.

    Així, que crec que SI i CUP es mataran (en termes de llei d’Hondt) entre ells.

  21. Sussi, 134.000 vots potencials de SI + CUP que diu el Maketo més els 148.000 que va treure quan va quedar 5ª és igual a 282.000 = a 11 escons a la circumscripció de Barcelona, 5 més dels que va treure el 2010.

  22. Realment un bon article.M’ha aclarit algun dubte.
    Personalment crec que CIU pactarà amb ERC i no seré jo la que contribuiré a augmentar el seu poder capitalista i «convenient»!

  23. @anonim

    No t’entenc. Els sis escons que guanyarien SI i CUP es restarien a les opcions no indepes, no a Ciutadans.

    Sussi,

    Un 1% dels vots a la circumscripció de BCN són uns 23.000. L’enquesta de Gesop donava a SI i CUP al voltant de 57.000 vots, i en calen 70.000 per escó. Quines dades més necessites?

    tarangu,

    Correcte el que dius: si SI i CUP desapareixen i no es presenten votar ERC a BCN té sentit en termes de vot útil per maximitzar els escons indepes.. Si SI o CUP es presenten, el vot que maximitza els escons indepes és SI i CUP, que donen sis escons indepes, mentre el vot a ERC dóna 2 escons indepes i 4 no indepes.

  24. Popota el que dius es cumpliria sempre i quan Si I CUP arribin al 3%, si no hi arriben, com probablement passarà, significarà que fins a 150.000 vots indepes aniran a la basura. Si et indepdendentista i et vols arriscar vota’ls, però jo no vull que el meu vot se’n vagi a la merda.

  25. Jordi V, amb només els vots de tots els que dieu que votar la CUP o SI és llançar el vot a les escombraries entrarien, a part que votant ERC passa el que explica aquest article. Cadascú que voti el que millor el representa.

    Tarangu, els 134.000 vots potencials de CUP i SI que dius que anirien a ERC, no tenen per què anar-hi. Prova d’això serà que molts dels votants de la CUP no vindran d’ERC sinó de l’abstenció o d’altres formacions d’esquerres que no els han convençut (com ICV-EUiA) o per no ser prou independentistes o per no ser tan anticapitalistes.

  26. Com s’està dient x aquí, 140 mil vots a bcn suposen 7 escons si estan en una sola candidatura, per no parlar de lleida, girona i tarragona, que sumarien 3 escons més si els vots d si i cup s’integressin.

  27. alfa 1,

    140.000 vots a BCN no signifiquen 7 escons, ERC en va recollir 148.000 que es van traduïr en sis escons lluny del setè. Tanmateix, sí tens raó en què si SI i CUP retiren les candidatures o bé tots els seus electors voten en massa a ERC, ERC faria sis escons més i els partits no indepes. Tanmateix, si SI i CUP no retiren les seves candidatures, la única manera de fer aquests sis escons indepes és votar SI o CUP, ja que si es vota ERC s’estan regalant escons a l’unionisme.
    Tanmateix, i més enllà del vot útil, el que és molt negatiu és que un partit que era la pera sucumbeixi a la subnormalitat democràtica espanyola i, davant la manca de projecte, copïi tota la caspa sociata del vot útil i que ja hem vist com ha acabat.. No és al primer cop ja que al 2010, quan tampoc tenien cap altre projecte que no fos colar-se en govern aliè, el seu missatge era exactament el mateix
    http://www.directe.cat/noticia/87595/puigcercos-torna-a-apellar-al-vot-util-independentista-advertint-que-la-divisio-afavoreix-
    Si aleshores algú els hagués fet cas, els tres escons de Barcelona de la Soli haguessin anat a CiU, PSC i PP.
    Salut,

  28. La unió fa la força: però no s’ha de veure com un procés electoral. Vull dir que tindria sentit si hagueren treballat junts abans i ara es presenten junts. Quin sentit seria sumar vots si no sumen en el dia a dia? Després seria un guirigall.

    SI es una coalició i els seus integrants sumen en el dia a dia
    CUP i SI han sumat en molts municipis, pero jo no acabo d’entendre que coi fan presentant-se a unes eleccions al Parlament i negant un pacte amb SI que alguns membres demanaven.

    Jo espero surti la CUP i SI. Tot i que em refio molt mes de SI que de la CUP. El tema ara es la independencia i SI esta molt mes al cas que la CUP que es un guirigall (al temps)

    Tampoc heu de creure tan cegament les enquestes dels mitjans. Em sembla que es molt dificil determinar el vot dels partits petits. Hi ha molt interes en fer desapereixer SI, pero espero que se’n surtin. Mes ens val

  29. Article prou interessant,però jo no sóc tant reflexiva.Crec que el què s ha de fer és anar a votar el partit que creguis que millor s adapta al que tu vols que passi a partir del 26N.Com que el que vull és la independència,jo votaré a un dels partits que ho diu en el seu programa.Com que vull la independència,però també vull formar part de UE,votaré Solidaritat Catalana per la independència.La gent de SI,no enganya,parla clar i sap el què vol.Gent ferma !

  30. Si, jo també crec que s’hauria de deixar de banda tants càlculs aritmètics i votar al partit que mes s’ajusti al que un vol.
    A mi el que em preocupa es una altra vegada tanta correcció política. Com el lider d’ERC avançant que l’espanyol seria llengua cooficial.

    Catalunya ha de passar pagina i deixar de mirar Espanya. Mentre l’espanyol sigui llengua cooficial haurà el grupet de sempre amb les seves fal·làcies de sempre intentant-se carregar l’escola catalana. Per exemple.

    Catalunya no pot seguir malgastant energies en els mateixos temes de sempre. Hem de passar pagina. Hem de centrar-nos i dedicar la nostra energia, seguint ‘exemple de la educació, en una educació punta i de qualitat com per exemple el model Finlandès. Aixo es el realment important.
    Hem de mirar endavant i espolsar-nos tants complexes de sobre.

    Algú sap quins partits s’han posicionat clarament amb el català com única llengua oficial?

  31. A la circumscripció de BCN, a les municipals, a la CUP la van poder votar un 60% +/- (municipis on es va presentar), dels electors i va treure 50.000 vots +/- . No és gens descabellat pensar que amb l’altre 40% d’electors, del total del cens, pugui treure els 25.000 vots que donarien representació parlamentària. A Girona aquest càlcul encara és més favorable, no així a TGN i Lleida.

  32. Be… sóc un altre votan incondicional de SI… jo tinc que votar per SI perqué així me lo marcan les meves creencias políticas, els meus desitjos per el poble de Catalunya i per a mi mateix i per que crec que i estat al tanto de tot lo que han dit i diuen els diferents representants de tots els partits… sota el meu humil punt de vista, el únic partit en el qual pugu estar segur d’anar directament a l’independencia i llibertad de Catalunya i els catalánsi, es SI… els demés (i amb refereixo als grans) van amb molta ambigüetat i amb cosas que no m’agradan. Teniu raó en quant els números per entrar o no al Parlament… però de la mateixa manera que no faig cap cas a les enquestes que están publican per per manipuladas no puc fer cas a Uns números que, segurament, seran encertats però per a mi, el únic vot útil es el de SI… Jo crec amb SI i son els que tindran el meu vot… i aquet vot si que es útil…. Us desitjo molta sort!

  33. El vot útil és aquell que va dirigit a aquell partit polític fidel al programa pregonat, per tant, l’únic cas que podem trobar és el de SI. Veig que per aquí hi ha poca coneixença pel que fa al seu estil polític, us faré una breu menció en punts i incloure una crítica sobre cada punt (sé que és un pal llegir-s’ho tot, però feu-me el favor de fer-ho, que veritablement el pal ho ha estat per a mi xD; no, us crec que us semblarà interessant, sobretot el punt 2 i 4).

    1- (el més focalitzat) Solidaritat NEIX d’una coalició de 5 partits independentistes, de membres polítics d’altres partits del parlament (CIU, ERC,…) i amb el suport de sindicats com Catalunya Acció. Tots ells s’UNEIXEN per declarar la independència de Catalunya PER SOBRE DE TOT; es pot pensar que no és així, però Solidaritat és el partit que proposà la rebaixa de sous dels diputats i diputades (tots, excepte els fatxes de C’s, van votar en contra; qui és qui desitja les poltrones?) i volgué continuar les negociacions amb els altres partits independentistes (els pactes entre persones d’ideologies diverses no els suposa un problema per SI, ja que sinó ja hagués desaparegut del mapa).

    2- Planteja una REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA, que significa l’ELIMINACIÓ del sistema de partits per instaurar un sistema democràtic com el Suís, on la política és una VOCACIÓ, que quan s’acaba es renova ràpidament. Per què és important que sigui una vocació? Per dissipar l’afany de lucre en la política (dita altrament CORRUPCIÓ). El polític ha d’exercir el seu ofici real, ja sigui economista o jurista, perquè NO HA DE PODER VIURE DE LA POLÍTICA, perquè és una invitació a que bèsties personificades ens dirigeixin cap als seus propis interessos, satisfer els seus vicis i passions, aprofitant-se del NOSTRE TREBALL per viure ingratament. La política, com a Suïssa, ha de ser una voluntat passional per millorar el prestigi del teu país (clarament impulsat pel prestigi personal que en suscita; és clar, cap acció de l’ésser humà és gratuïta, penseu-hi i us carregareu el poètic concepte del «solidari», tan bell com fals); quan aquesta persona perdi tal sentiment o no pugui contribuir-hi més perquè s’ho impedeix la seva vida personal, podrà abandonar la política sense cap mena d’impediment, és a dir, podrà pagar-se el pa cada dia perquè és guanya la seva vida treballant com tothom (Guardiola deixà el Barça perquè perdé tal passió, aquella que ens va portar a guanyar 6 títols al primer any; enteneu perquè és important?).

    3- Admet tot de propostes ciutadanes per millorar tots els sectors de la societat, des d’educació fins al medi ambient. Solidaritat a portat nombroses propostes i reivindicacions socials AL PARLAMENT: el desmantellament dels peatges imposats pel franquisme espanyol, les denúncies als casos de corrupció política com el Cas Motxilles (implicat pel PSC, amb la silenciosa aprovació de CIU, ERC, PP, ICV), denúncies immediates a les declaracions indignes i pròpies del segle passat per part dels reductes franquistes d’Espanya (i que, curiosament, s’afegí ERC deprès que SI ho efectués per primer cop, com moltes d’altres propostes i idees que SI impulsà; estranya aquesta «regeneració» d’ERC, no creieu?), etc.

    4- Solidaritat Catalana s’autofinancia a través dels diners que recapten els diputats del parlament i els membres del partit, així com d’altres possibles aportacions que vulguin oferir els simpatitzants del partit. Està en contra dels interessos de les banques i caixes, que en política demanen uns crèdits que sobrepassen l’àmbit estricte de l’economia (apropiació del terreny públic o «fer la vista grossa» en judicis que puguin afectar negativament als seus dirigents, entre d’altres «divertiments»; matiso irònicament). Laporta, segons tinc entès, marxà de Solidaritat perquè volia guanyar diners, Solidaritat no li ho permeté; SI està format per ciutadans i ex membres de partits polítics cansats de la corrupció de partits, que l’únic que aporta en una societat és l’EMPOBRIMENT de la ciutadania i el DESPRESTIGI d’un país sencer. El neguit a Solidaritat el trobem potser en els antics membres de partits polítics, però tal neguit es dissipa perquè els adherits abandonarien el partit, deixant-lo sense cap mena de fons econòmic i de treball (per això, la política ha d’esser quelcom vocatiu); ara bé, sorprendria molt i em quedaria bocabadat que un jurista com López Tena, reivindicador i creditor dels més excelsos valors de la justícia social, pogués trair tals ideals, traint-se a si mateix només per aconseguir quelcom tan vulgar però necessari com són els diners, que en excés i no en necessitat són exemptes de tota la racionalitat, la qual cosa comporta a l’animalisme.
    (Mireu el diagrama de Charles Bovelles, exposa els camins que pot escollir l’home en la seva vida)
    http://www.google.es/imgres?um=1&hl=ca&sa=N&biw=1440&bih=809&authuser=0&tbm=isch&tbnid=Zj2IsNxoGZwqeM:&imgrefurl=http://studiacartesianaestonica.wordpress.com/tag/the-square-of opposition/&docid=LmzdSYv4eG0BsM&itg=1&imgurl=http://studiacartesianaestonica.files.wordpress.com/2011/06/de-sapientia-ars-oppositorum-1.jpg%253Fw%253D450%2526h%253D341&w=450&h=341&ei=EHyVUKrlFcqI0AWl1ICADQ&zoom=1&iact=rc&dur=832&sig=110064799043182837976&page=1&tbnh=137&tbnw=186&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:2,s:20,i:139&tx=89&ty=39

    Dit això, valido el vot per Solidaritat Catalana i menyspreant el vot pels altres partits polítics; hi ha d’altres valors que dels quals no n’he fet esment, però crec que els exposats en són raó suficient per tenir en consideració a SI, no?

    PD: Sobre la carrera de Ciències Polítiques, mireu l’actuació Gemma Galdon, professora de Polítiques de Seguretat de la UB contestant a López Tena i tindreu una clara mostra del que significa aquesta carrera universitària, l’art de la retòrica per obtenir l’aprovació de la societat davant les seves demandes que puguin tenir les bèsties que l’exerceixen (alguna excepció hi haurà, però vist el que tenim al govern és insignificant). http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-debat-de-la-1/debat-1-taula-debat-amb-albert-rivera-lopez-tena/1554919/
    (Min. 37 cap endavant)

  34. […] innegable, però no es pot culpar a la CUP d’aquesta situació. Sobre el vot útil, algunes informacions apunten que el més intel·ligent és votar a la CUP-AE -cadascú escombra cap a casa, no ho […]

  35. Massa arriscat,

    La teoria pot sonar molt bé, però si al final no arriben al mínim per aconseguir representació, tots aquells vots aniran a la brossa i no es traduiran en escons independentistes (Que en el moment actual, és quan més ho necessitem).

    Per un altre costat, ara és més important tenir grups parlamentaris forts que impulsin el procés. Amb un diputat o tres, no es fa absolutament res.

  36. Solideritat no només té un projecte, tot i que és el projecte més important per poder tirar endavant tots els altres projectes que té… de fet, és el partit que ha presentat més lleis i de caràcters més diferents:

    SI, l’únic partit que ha proposat una llei d’independència (quedant-se sol), SI l’únic que ha proposat una llei de dació en pagament per no deure un préstec perdent el pis (aquí ERC va votar a favor), SI l’únic partit que ha proposat una llei per reduir els sous dels polítics (quedant-se sol i a més donen els complements al partit), els únics que han renunciat a cotxe oficial i al teletac, els únics que no permeten l’acumulació de carregs (per això va marxar el Laporta)…

    recomano que us llegiu el programa electoral…

  37. […] Hace un par de semanas explicaba por qué, con los números en la mano, el voto útil que maximiza los escaños independentistas en la provincia de Barcelona era SI y CUP, ya que con un pequeño aumento entrarían ambos en el Parlament restando escaños a los partidos nacionalistas españoles. Según el estudio del CEO, tenemos los siguientes hechos. […]