La Paella RusaTota empastrà

Compromís

Mònica Oltra, Fallera Major de Compromís

La veritat és que, igual que a La Paella Russa hem parlat d’Esquerra Unida i de Marga Sanz, també estava previst dedicar un perfil a Mònica Oltra i parlar de la seua importància a Compromís i del paper que ha jugat.

El que passa és que els esdeveniments s’encadenen i després d’haver fer una petita reflexió al voltant de la seua presència a les Falles i la manifesta voluntat de fer-ne un ús polític (qüestió de la que ja tinguèrem ocassió de parlar quan ens ocupàrem del Femer 2011 que han estat les darreres Falles de València) ara ha sigut el mateix Bloc Nacionalista Valencià qui ha decidit publicitar el Compromís Faller del seu partit polític, amb Oltra de Fallera Major, publicitant-lo com un exemple del seu recolzament a les festes populars:

La veritat, no anem a comentar molt més. Tot queda dit amb Mònica Oltra tancant les seues declaracions amb un «Molt emocionà de hui haver fet la Ofrena tamé» (sic). Hi ha una intenció política clara. I el missatge, per al que li agrade i tinga interés en rebre’l no pot ser més clar: Compromís també és faller en un sentit tradicional, devot de la Geperudeta i…. lo que faça falta!

Òbviament, no pensem que l’estratègia de fagocitació del vot d’Unió Valenciana, sector Mª Dolores García Broch, puga ser un èxit per al Compromís. Però ells sabran. De moment, nosaltres, a disfrutar amb el vídeo.

Etiquetas , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Compartir

Artículos relacionados

43 thoughts on “Mònica Oltra, Fallera Major de Compromís

  1. Tavella i Ferraüra

    Fins i tot els partits que tenen uns postulats més racionals i racionalistes la caguen quan han de comunicar.
    Açò és una estratègia de comunicació?
    Per què han de ser estes tan «emocionals» o d’arrel?
    Si la idea és competir en eixe «Camps» no tenim res a fer. El PP és catedràtic de la matèria.

    Contestar
  2. Pere

    Què, vos heu de rentar la cara després dels palos dels miniJosifs d’EU? Hehe, doncs m’encanta que ho feu!

    No sabia la profunditat de les connexions ecofalleres. El problema no és que Oltra siga fallera, cadascú que faça el que li done la reial gana, sinó que darrere de tot açò hi ha un saó de «que no ens puguen dir que no som de la terreta, fem-nos perdonar davant dels que ens diuen catalanistes».

    Lamentable. Com lamentable és el valencià que empra una representant del poble. Per prestigiar una llengua no és suficient parlar-la, cal parlar-la com déu mana (no com la Geperudeta mana, s’entén). Oltra no pot parlar com una conversa de bar perquè és diputada, redéu.

    Contestar
    • Fesol de Garrofa

      El més espectacular de tot és que a mi em fa la sensació que Oltra fa un esforç per parlar malament aposta!

      Contestar
  3. Francesc

    És que mira que apartar-se de la cultura valenciana única i vertadera, a saber:

    – Citar a Joan Fuster -encara que tampoc és necessari llegir-lo, no siga cas…
    i
    – Recitar versos d’Estellés.

    Perquè clar, l’estratègia d’abandonar les festes populars, les falles, les filaes de moros, etc, ha sigut d’un èxit tan aclaparador que reivindicar ara les falles només pot ser vist com una renúncia total. Perquè això sí, no entrarem a les Corts, però ningú ens podrà parlar de puresa i de l’essència de la nació!!!

    Que per cert, val que el vídeo tinga intencionalitat política -que és normal- però ja s’ha dit a aquest blog que l’Oltra és fallera de tota la vida!

    Contestar
    • Cuixa de pollastre

      La verdad es que a mí me parece muy bien que Oltra disfrute de las Fallas; y además es normal. Lo que ya no entiendo tan bien es que se plantifique en la Ofrenda, a mayor gloria de la Iglesia y del Caudillo (que son los que instauraron ese añadido a las Fallas para sacralizar el asunto e integrarlo como una fiesta religiosa más; con gran éxito, a lo que se ve), con la cruz, con la devoción a la Virgen y todo el pack macrocatólico para la ocasión. ¿Es Oltra representante de la izquierda «clerical», o qué?

      Contestar
    • Fesol de Garrofa

      Francesc, si ja et dic que a mi em sembla collonut que li agraden les falles i, fins i tot, la Geperudeta. Però una cosa és ser faller (o beateta flatosa) i una altra ben diferent fer exhibició política de determinades coses. La qual cosa té una intencionalitat clara.

      La qüestió és, es tracta d’una política intel·ligent? Al meu parer no. Per eixe costat no hi ha res a rascar. La gent que vota al Compromís ho fa per altres qüestions, siguen o no fallers. I fer apologia de la devoció i el valencià apitxat més castellanitzat no és una cosa que jo puga entendre bé. Em sembla molt cantonera amb l’apologia directa de l’analfabetisme.

      Per altra banda, molt d’acord amb recuperar les Falles com a festa de tots. Però, ha de ser aquesta una feina de Compromís? A més, pot ajudar en aquesta feina Compromís? Crec, sincerament, que la resposta a ambdues preguntes és «no».

      Contestar
      • Francesc

        Home, no sé si Compromís té alguna cosa a fer per recuperar les Falles, el que sí que sé és que els que ens anomenem «nacionalistes» (valencianistes o catalanistes o el que siga) sí tenim alguna cosa a fer. Està clar que Rita s’ha muntat unes Falles a major glòria, però és que si, a més, ens apartem de costat i li les deixem per a ella, ho tenim fotut, la veritat.

        Açò es viu de manera diferent als pobles, al meu les Falles no estan polititzades i fins i tot la gent esquerrana i nacionalista -de les que porten anys i panys votant UPV/BLOC són fallers.

        Contestar
  4. Pere

    Xe home Francesc, ací ningú (almenys jo) no parla de renunciar a les festes populars. El que no es pot és reproduir els clixés més rancis, com la coentor de l’Ofrena i l’emoció per la Geperudeta, que no és coherent amb un missatge de modernitat. Perquè en la coentor guanya el més coent.

    L’esquerra i el nacionalisme, en les Falles com en tot, es debat entre reproduir models assumits per la dreta i que (suposadament) generen consens social o bé oferir una alternativa, des de la globalitat del model productiu i social fins al detall de les Falles. I es donen passes en les dues direccions. Ni peix ni carn.

    Per cert, en altres ciutats del País Valencià no passa com a València i les festes populars mantenen certa vigència de nom, és a dir, continuen sent populars.

    Contestar
    • Francesc

      Està clar que original no ha sigut l’Oltra, amb l’emoció que l’embarga per la Geperudeta i la creu penjant al coll -també s’hauria de veure si la xica és catòlica, però com a mínim defensa la laïcitat i l’aconfessionalitat- però també s’ha de dir que la resta del discurs està bé: aposta per les falles de barri i populars, que és justament el que deia la Fallera major d’enguany, motiu perquè ha estat criticada, no?

      Que és tot un poc coent? Sí, però les Falles ja ho són. Que, a priori, la gent espera de Compromís -i més del BLOC que no del sector IPV- la puresa ideològica i el nacionalisme valencià fusterià? Sí. Però jo no veig el missatge mal ni criticable; com bé han dit per dalt, no hi ha cap vot a guanyar, però tampoc a perdre. Però fora dels vots ja estaria bé que normalitzarem esta societat d’una vegada i que no quedares marcat segons si t’agraden les falles o no, si eres del València o del Llevant, o de si eres militant lingüístic o no. Viuríem en una societat més sana i més normalitzada.

      Contestar
  5. DE VENTRE

    doncs a mi em sembla una estratègia collonuda. la xica és fallera des de sempre. no es tracta de fer-se perdonar, sino de vendre’s políticament: «som tant valencians com qualsevol».

    i si la xica s’emociona no vol dir que senca la cope, cojonesyablemosdelmilenarismo, que més que fogira del meu poble/ciutat quan vaig acabar d’estudiar encara m’agafa la tremolina quan faig la visita quincenal. que uno tiene su corazoncito, oiga, y el corazón tiene razones que blablabla

    j

    Contestar
  6. Sancael

    A mí me parece bien que sea fallera, que haga la ofrenda, y hasta el vídeo, oye, aunque sea una estrategia errada (que no lo creo). Ya está bien de dejar todas las fiestas en manos del PP, todo el mundo tiene derecho a disfrutar, y aunque no os lo creáis: hay gente católica de izquierdas…

    Sobre qué habla mal el valenciano, me parece lo de siempre, típico de los valenciano hablantes, Oltra tiene como lengua materna el castellano, hace un esfuerzo por hablar valenciano y encima así se lo recompensáis (os imagináis alguien en España diciendo que los andaluces hablan mal el castellano)… me toca la fibra el tema porque soy castellano hablante, y me dediqué como un año a intentar hablar el valenciano, y volví al castellano harto de las mofas a mi pronunciación y a que los valenciano hablantes en cuanto me oían dos frases se pasaban al castellano, triste pero cierto.

    De todas maneras, y volviendo al vídeo, dedica el 80% del tiempo a hablar de «otras fallas son posibles», sea lo que sea eso, y sólo al final le sale el ramalazo catolicón, ¡mira que os gusta cebaros con lo poquito que os dan!

    Salut i paella!

    Contestar
    • Coentor

      >>>me toca la fibra el tema porque soy castellano hablante, y me dediqué como un año a intentar hablar el valenciano, y volví al castellano harto de las mofas a mi pronunciación y a que los valenciano hablantes en cuanto me oían dos frases se pasaban al castellano, triste pero cierto.

      Trist però cert, tu ho dius. Jo tinc amics que ho intentaren i desistiren pel mateix motiu.

      Supose que, imbècils a banda, el fet que un valenciano-parlant es riga del castellano-parlant que s’esforça en parlar valencià no és més que un exemple de la falta d’autoestima lingüística dels valencianoparlants: Les burles i risetes del valenciano-parlant ixen perquè, acostumat a que li diguen que la seua llengua és de segona, subconscientment no és capaç d’assimilar que hi ha gent que vol fer-la seua. Tot i que si parles amb ell segur que es declara com un tio «superrespectuós i supervalencianista».

      Contestar
      • galaico67

        Me apunto a la critica. Yo soy castellano parlante y foneticamente gallego/asturiano. Y estoy hasta los huevos de que con un catalán puedas intentar hablar – y más con catalanes que usan casi exclusivamente en catalán – sin que se partan el culo, mientras que con un castelloner – ¿Hay valencianos de Blavencia City que usen habitualmente el valenciano ? – ó un alacantí se mondan de risa a la primera patada que metes. Y si metes un catalanismo, ya no te digo nada
        Y lo del cambio de lengua automático ya es el descojone. Le hablan a mi mujer en valenciano y cuando se les escapa algo en valenciano dirigido a mi ¡¡ Me lo traducen!!

        Contestar
        • Coentor

          I el més trist de tot, que els primers en dir «cal utilitzar més el valencià, parlar-ho amb tothom» són els primers que actuen d’esta manera que dius. Conec casos també.

          Perquè dels que no se plantegen el tema, doncs mira, tenen eixe complexe, però els «culturetes» que actuen com els no-culturetes… p’a matar-los.

          I ací un valencianoparlant de València ciutat, resistint des de la reserva índia.

          Contestar
  7. Amparigües

    Creo que, a este paso, los de los partidos minoritarios que se quejaban de que sólo hablábais de PP y PSPV van a empezar a imploraros que os volváis a dedicar en exclusiva a ellos.

    El vídeo es magistral. ¡Qué ganas de hacer el ridículo! ¿De verdad lo han puesto los de Compromís en youtube o lo habeís pillado de alguna manera?

    Contestar
    • Coentor

      L’han pujat ells a Youtube, i crec que valencianisme.com (o voluntariat per la llengua) l’ha posat en Facebook i tot.

      Contestar
  8. F. Martin

    El vídeo es un error gravísimo. En el fondo es la exaltación del complejo. Lo que hace el Bloc y Oltra con el vídeo es pedir perdón por no ser «suficientemente» valencianos. Lo cual es un error por muchos motivos. Asume el marco de valencianía impuesto por otros, donde siempre tendrán las de perder. Y además enmarca el tema en sus carencias, que es en lo que todos piensan al ver a la Oltra de fallera. No en lo muy festera que es, sino en el extravagante esfuerzo que tiene que hacer para parecerlo.

    Cuando eres fallero y participas de las fiestas no hace falta que lo vayas diciendo por ahí. El PP no tiene ninguna necesidad de hacerlo. Ni la izquierda en todos esos sitios que decís.

    Contestar
  9. taronget

    No vaig a entrar en el debat faller perquè crec que cau pel seu propi pes que no es pot deixar al PP una manifestació cultural que mou a més de 100.000 persones a la Ciutat de València. Després alguns es pregunten en què es basa l’hegemonia pepera…

    Però eixe «sic» a què vé? Què els valencians no passem l’ada –> à ? Què també no es pot pronunciar «tamé»? Per als racionalistes: Diccionari Català-Valencià-Balear:
    Fon.: təmbé (or., men., eiv.); també (occ., val., mall.); təbé (pir-or., Gir., Empordà, Garrotxa); tamé (Sort, Pont de S., La Llitera, Fraga, País Valencià).

    Ara que, l’aclariment de l’autor del post ho deixa tot ben clar:
    «El més espectacular de tot és que a mi em fa la sensació que Oltra fa un esforç per parlar malament aposta!»

    Els valencians parlem malament? Bravo!

    Contestar
    • Coentor

      Independentment de com de poc encertades hagen estat les expressions de l’autor, supose que vol dir (i a mi també m’ho sembla) que el seu llenguatge pretén estar artificiosament dialectalitzat. Vaja, que ella de normal no utilitzaria «tam·mé» i per això sona rar com ho diu.

      Contestar
  10. TABALET I DOLÇAINA

    El problema no es si a ú li agraden les falles, les fogueres d’Alacant, o te il•lusió de ser Capità moro de Alcoi el problema ve de que el PP porta molts anys intentar que les festes populars acaben sent festes del PP i aquell qui critique o comente algun detall es assenyalat de mal valencià, i pitjor persona. En Valencia pe lo que es veu es el model perfeccionat al 100% amb les Rita’s Falles però en Alacant i han bufetades entre els socialistes per agarrar la canya i el mocador el dia de la Santa Faz per a que el poble es done conte de la devoció que se li té a un llençol.
    Davant d’aquest panorama que hi ha que fer, pera mi que soc fester en el meu poble la solució es participar activament en la Festa, no sols posant el vestit de moro o faller la setmana festera de torn sinó involucrar-te en el dia a dia entrant en juntes i comissions a treballar TREBALLAR cosa que la esquera valenciana fa poquet i mal.

    Contestar
    • Senyor Garrofó

      Tabalet per Alcalde!

      La Paella Russa no ho tenia previst, però crec que tenim el nostre primer «endorsement» oficial ja a punt.

      Contestar
  11. Annonymous

    No creo, la verdad, que a un político hablando castellano le riéramos la gracia si empleara ese tipo de estándard oral tan popular para hacer declaraciones. Una pena cómo tiene pinta de acabar Compromís por ese camino.

    Contestar
  12. Coentor

    >>>>Òbviament, no pensem que l’estratègia de fagocitació del vot d’Unió Valenciana, sector Mª Dolores García Broch, puga ser un èxit per al Compromís.

    HA-HA-HA.

    Contestar
  13. Arròs a banda

    Espectacular. Ara bé, el vídeo no representa cap de novetat. Si la principal tendència suicida d’Esquerra Unida i companyia és a l’estalinisme, la puresa i la depuració, la de Bloc i satèl·lits és la d’acomplexament ferotge que els obliga a fer estes coses.

    El Bloc Nacionalista Valencià i els partits, partidets, grupuscles i capelletes que el solen acompanyar porta de fàbrica l’acomplexament propi dels xiquets a qui fan bullying- en cristià, assetjament escolar- a una època tendra i juvenil i és un problema d’acomplexament: un 70% de la feina política es limita a dir entre línies al votant: «som normals». La setmana que ve desenvolupe la tesi.

    Contestar
    • galaico67

      El bullying no solo te lo hacen de chiquet. En la entrada de Marga, Tabalet hablaba de los problemas que tenían para encontrar gente de infantería para llenar las listas de EU y yo te puedo decir que es mejor no manifestar tendencias medio progresistas según con quien trabajes – basta con defender la honradez pública, pero otros temas ni mentarlos…- y que una sobrina de mi mujer, con diez añitos, un día que la estaba chinchando me miró a los ojos, apretó los dientes y me soltó un ¡¡¡Socialista!!! con la misma rabia que si me mentara a la madre. Y la familia de mi mujer – salvo una oveja negra socialista y del Barça- parece conservadora a secas….

      Contestar
  14. Torcuato

    Ver a una comunista con un crucifijo en el cuello, vestida de fallera y caminando escocida por la calle sólo me reafirma en la idea de que el pueblo valenciano es el más hortera del sur de Europa.

    Contestar
    • Coentor

      Tampoc pequem ara d’extremisme, ni cal ser «anti-festes» com tradicionalment ha estat la esquerra al País Valencià, ni cal caure en el Lizondisme barat del BNV.

      Comunistes amb crucifix ha hagut durant desenes d’anys a Itàlia (que no deixa de ser ridícul, però estos ens guanyarien, doncs, a horteres)

      Sobre anar vestides de fallera amb els peus fets tabac… sí, els valencians som Coents. I no te perquè ser roín. No de bades, Joan Monleón ix a la capçalera d’esta web. I més coent que ell, ningú.

      Contestar
  15. lingüista

    Un parell de coses.

    En el video, diu també, no tamé. Que ho diga molt ràpid i que parega una altra cosa, val. Però torneu a veure-ho. A més, com apunten per ahí, si està recollit en un diccionari, no sé a on està el problema.

    Per altra banda, demanar que una persona parle tot el temps amb correcció gramatical és simplement impossible, per no dir absurd. Esta dona està al carrer, caminant ràpid i parlant de forma extemporània, no està al plé de les Corts. Les situacions són diferents i els usos lingüístics també (o tamé) :)

    I l’Ofrena és un «coñazo insufrible»

    Contestar
  16. Rasoir

    Me meravella que últimament des de La Paella Rusa s’insisteix ad nauseam en la idea de considerar l’ofrena com un afegit franquista de les falles i es remarque el seu caràcter religiós… com si els monuments no es prengueren foc el 19 de març, dia de sant Josep, els moros i cristians no celebraren sant Jordi, les fogueres d’Alicante-P’alante el puto sant Joan… bla, bla, bla.

    Sóc de l’opinió que totes estes merdes de festes no són més que excuses perquè els adults puguen beure fins caure a terra (i em sembla collonut) i vestir-se de manera absurda.

    Tot i que i personalment preferiria morir abans de participar a cap ofrena, sóc conscient que gran part de les falleres es caguen en la Geperuda o, d’una forma més, correcta: es passen pel folre del vestit allò que representa i que es fa només perquè toca, perquè es fa des de fa anys, de la mateixa forma que el dia de Nadal has de dinar amb la família, per insufrible que puga semblar.

    Dicho lo cual, i donat que cap formació política pot viure només del vot il·lustrat (ai, l’anhelat sufragi censatari!) em sembla collonut que qui vulga prove a traure profit (electoral o no) a estos actes massius.

    Contestar
    • Francesc

      Que les festes són un pretext per beure fins caure a terra, és totalment cert. I ha estat així per secula seculorum… però tampoc anem ara de puristes reivindicant el caràcter religiós d’unes festes que ja existien abans; si et fixes, de les que has anomenat tu, falles el 19 de març i fogueres de Sant Joan,coincideixen amb els canvis d’estació: la religió, com sempre, ve després.

      Contestar
  17. joan corball

    Però és que no vos queda un gram de sensibilitat? Però no vos adoneu que Mònica pateix una veritable tortura perquè li fan molt de mal els peus? És que no sou capaços de reconèixer que amb el seu pecat ja porta la penitència? Per què la critiqueu en compte d’arreplegar diners per comprar-li unes sabates bones per als seus peus?
    Jo el tema el trobe apassionant, però crec que no es pot arribar a cap conclusió fins que algú no ens diga si va plorar o no va plorar en la cremà. Supose que la resposta és que si perquè les sabates ajuden molt a soltar les llàgrimes.

    Contestar
  18. Fesol de Garrofa

    Vistos els vídeos que esteu pujant, he de dir que rectifique. A la vista està que Mònica Oltra no exagerava gens ni mica el seu accent. Si la xica parla així de veritat i no es tractava d’un element més del muntatge faller, res a dir al respecte.

    Contestar
  19. jabravo

    Em cague amb tots els de les comarques centrals que sempre esteu burlant-se dels que parlem apitxat i criticant l’accent i els castellanismes, collons ja. Que es la nostra forma de parlar valencià-català, accepteu-lo ja de una vegada. Que fem «torrà», per «torrada» y tenim un armari plé de «caixons»? Donçs no passa res, fotre! Per què no anéu a Eivissa a dir-los que parlen molt mal i no se’ls entén? O als barcelonins a dir-los que fiquen massa galicismes i castellanismes, hostia?
    Pero tot això vos ho dic de bon rotllo, eh? 😉
    Per cert, no heu ficat ni un vídeo de Monleón cantant alguna cançò del disc «Borumballes falleres». Això si que va ser un apropament esquerra-falles, amb dos collons. Rita, volem una estatua de Joan Monleón en comptes de la del paio eixe que ficareu a la Plaça de l’Ajuntament!

    Contestar
  20. Senyor Garrofó

    M’ha resultat molt interessant el debat que s’ha generat. Dos cosetes:

    – Supose que serà veritat, perquè ho esteu contant molts de vosaltres, però, de veres us heu trobat amb molts parlants en valencià que es claven amb algú per tractar de parlar el valencià i no fer-ho bé? La veritat és que jo flipe. Quin país tenim! (la veritat és que a meua experiència és més bé la contrària; la meua llengua materna és el castellà i sempre he estat envoltat de valencians que el que fan és agrair que facis l’esforç).

    – De veritat penseu que el vídeo d’Oltra és una manifestació privada? Perquè a mi em sembla evident que es tracta d’una exhibició amb intencionalitat política. De manera que no es tracta de fer un judici sobre si l’esquerra pot (o ha de) ser fallera o no, si s’ha de deixar la festa a la dreta o no, etc. Es tracta de què es pretèn amb aquest vídeo i amb aquesta actitud. I jo ahi només veig un complexe mal gestionat que, a més, no fa guanyar vots sinó caure en el ridícul.

    Contestar
  21. Annonymous

    Todo en esta vida es susceptible de empeorar. Creo que ya lo habéis comentado en el Twitter, pero como nadie lo ha mencionado aquí, pues allá va:

    http://www.youtube.com/watch?v=cRpgBi1ly0k&feature=youtu.be&a

    Morera, Pañella, Nomdedéu i una tal «Ali», con una naturalidad y sentido de la pertinencia indescriptibles, haciendo el ridículo ayer en la Romeria de les Canyes, esa cosa que no se pierde nunca (ni eso ni la Santa Faz) el President Camps.

    Contestar
  22. Pingback: Campanya empastrada, day 7: Calabuig tira de manual y se erige en referente | La Paella Rusa

  23. Pere Fuset

    Per a mi el més trist de tot és que La Paella de nou incidisca en reforçar el marc mental de «festes populars – dreta» i vullga obstaculitzar qualsevol intent de les forces progressistes com Compromís de reivindicar unes falles populars.

    Amb la mateixa mala consciència que empra el Partit Popular quan té prou amb dir que els qui es manifestaven contra la corrupció eren una colla de «catalanistes» per desactivar milers d’oides i ulls, hi ha una part de l’esquerra que vol esclavitzar a una altra amb el crit de «blaveros todos» cada vegada que esta part de l’esquerra tracta simplement d’abraçar la normalitat. És el blanc i negre de la política valenciana que tiny de gris la possibilitat d’una esquerra d’ampli aspectre i no elitista front a una dreta populista a la qual li ho posen en safata.

    Em venen al cap algunes reflexions d’eixa ment lúcida com Josep Vicent Marqués, expressades al seu brillant «País Perplex» i m’entra un mal de país que no es lleva amb ibuprofeno però si amb la consciència tranquila de reafermar-me en la convicció que tant la lluita contra la corrupció, com la defensa del Cabanyal són compatibles amb formar part d’un poble que sap fer festa i que ha convertit això en un altre dels seus trets diferencials.

    Contestar
  24. Pingback: Campaña empastrada, day 14: Carlos Fabra se suma a las concentraciones del #15M | La Paella Rusa

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Esta página está alojada en La Página Definitiva. Sus contenidos pertenecen a sus autores, que escriben con seudónimo para evitar ser represaliados por sus opiniones.

Contribución anónima

Esto lo hacemos gratis y es mérito, entre otros, de personas anónimas. Aun así cuesta tiempo y dinero. Si te gusta lo que hacemos y quieres colaborar, páganos unas cervezas.

Artículos en tu correo

Te enviamos los nuevos artículos a tu correo electrónico: