Rafael Chirbes contra l’oblit

[Publicamos aquí este artículo, inicialmente pensado para La Paella Rusa, porque la web nos está dando problemas. Vean aquí un simpático gesto de cohesión y vertebración territorial, España en su diversidad, con el objeto implícito de no condenar suficientemente a ETA y obligarles a algunos de Ustedes a ver en sus pantallas un idioma que cristiano, lo que se dice, cristiano, no sabemos si es]

“Jugamos sucio un tiempo, hicimos lo que tocaba hacer, a eso los clásicos de la economía lo llamaban la acumulación primitiva de capital, este país necesitaba formar una clase y no tenía con qué; ahora la clase cierra las fronteras, está el cupo cubierto, toca procurar que no haya toda esa movilidad social, esa permeabilidad entre clases. La permeabilidad absoluta es el desconcierto, y una sociedad desconcertada está condenada a la ruina”. – Rafael Chirbes, Crematorio.

El passat 9 d’Octubre la Generalitat Valenciana va reparar, en la concessió de les seues Altes Distincions, una injustícia històrica en la figura de Ramon Pelejero Sanchis, més conegut com a Raimon, que ha aparegut a bastament a premsa i mitjans de comunicació com a símbol de la nova època inaugurada al Consell i a bona part dels Ajuntaments valencians. En certs aspectes, el canvi s’assembla a una segona part d’allò ocorregut entre 1979 i els primers 80, en què després de la derrota de la Transició les primeres administracions democràtiques emprenien, amb moltes limitacions, un camí modest de reparació del passat i construcció del futur.

Més desapercebuda va passar l’Alta Distinció concedida, a títol pòstum, a l’escriptor de Tavernes Rafael Chirbes, mort aquest agost a l’edat de seixanta-sis anys. Si Raimon representa les conseqüències i peatges de la militància política explícita -socialista- en la democràcia post-78, Chirbes representa aquells militants antifranquistes -comunista i maoista com havia estat- que contemplaren el riu de l’oblit dels 80 i el “España es el país donde uno puede hacerse rico más rápidamente” de Solchaga des de la vora de la memòria, reclòs voluntàriament en els seus espais petits -la crítica gastronòmica, la literatura- i després físicament, en un petit poble extremeny i finalment a Beniarbeig, a la Marina Alta, on acabaria els seus dies abans que un càncer fulminant de pulmó se l’emportara per davant el passat agost.

Deia Balzac, en una afirmació que Chirbes assegurava subscriure, quan molt rarament concedia entrevistes, que la novel·la reflexa la vida privada de les nacions: la que sovint s’escapa a les grans cròniques, la que batega sota la superfície. Chirbes dibuixa un fil de memòria que enllaça el segle XXI amb el XX i fins i tot amb el XIX, a través dels que eren els seus referents: Benito Pérez Galdós, Max Aub i també en certa manera també Vicent Blasco Ibáñez; una narrativa al servei del realisme, una novel·la conscientment social, un espai en retrocés per les tensions atractives de les demandes del mercat i l’Estat i la seua cultura vertical, de premis i subvencions, exemplificada de forma palmària en la encara recent censura de El Cura y los Mandarines de Gregorio Morán per part d’Editorial Planeta després que en un capítol qüestionara la Real Academia Española i el seu president, en la doble vessant d’interès tangent entre grup editorial i institució pública opaca.

Tot en la vida de Rafael Chirbes, exemple de tantes del segle XX valencià, empenyia cap al compromís social i intel·lectual que li seria característic. Des del cognom Girbés que un funcionari espanyol àgraf en català robaria al seu avi a finals del segle XIX i que el desconnectava de l’entorn -la Ribera- i convertia en específic, la vida convertiria Rafael en un observador solitari de la realitat. De ben xiquet, la mort del pare i la porga franquista a la mare -empleada ferroviària, sospitosa, com tothom en aquell País Valencià de postguerra, de republicanisme- l’empenyeria al primer dels seus exilis, a un col·legi intern per a òrfens de ferroviaris a la llunyana Meseta castellana, a l’Ávila del misticisme de San Juan i Santa Teresa, tan lluny de la cosmovisió mediterrània del seu Tavernes natal.

Estudiant d’Història a Madrid, alumne conflictiu de vells franquistes -com Ricardo de la Cierva- que encara no havien encetat el procés de reconversió en demòcrates silenciosos de tota la vida. Militant antifranquista amb pas per la presó mentre molts dels futurs pròcers i diputats exercien d’oposició silenciosa als cafés i tertúlies. Professor al Marroc quan Espanya sencera mirava ja a Europa, crític gastronòmic en una societat que passava a tota velocitat de la fam de la postguerra a l’alta cuina com a creixent símbol d’esnobisme i distinció; novel·lista i crític literari tardà, ja com a home madur incapaç d’influir la formació de la seua generació i quan la novel·la semblava ja un instrument en decadència. Sempre a contracorrent, amb un impuls propi.

chirbesbigot

Només un vell maoista, ironitzava Gregorio Morán, podia anomenar La Larga Marcha a la crònica de la postguerra i la dictadura, una novel·la coral i amarga de la derrota en dues generacions, que anomena irònicament com la de la Batalla de l’Ebre i la Jove Guàrdia; una marxa que en la post-Transició s’entestarien en anomenar victoriosa, però que com la original de Mao -on perderen la vida el 90% dels combatents- resulta pírrica, per més que se’n salven els dirigents. La desmemòria pel filtre del temps, els pares que compren amb llurs atrocitats la innocència dels fills, la victòria i la derrota, totes pagades amb desagraïment, travessen la seua obra com una llança que les uneix.

El Decret Boyer de liberalització dels lloguers, la preparació dels fastos de l’any 1992, les fites del gran cicle financer i immobiliari dels 80 i primers 90, la tasca de demolició històrica conscient del PSOE de Felipe González; tals són els moments que l’obra de Chirbes usa per aturar-se simbòlicament a fer balanç del passat, una mena d’esforços que la crítica estrangera -particularment l’alemanya- valorarà molt millor que no l’espanyola, que l’ignorarà a grans trets, ocupada com està en obres de sutura i cohesió nacional com els Soldados de Salamina de Javier Cercas, amb una Cultura de la Transició en plena combustió contra l’enemic intern i extern. Chirbes serà entès, valorat -i retribuït- a Europa en la mateixa mesura que els Cercas i Muñoz Molina passaran completament desapercebuts. Actituds antagòniques davant la memòria històrica i el paper social de la cultura que impediran Chirbes ser profeta a la seua terra; gens casualment, la mateixa mena d’actituds que l’havien empès a escriure.

També prolífic en la literatura de viatges per a diverses revistes, especialment per a la Sobremesa gastronòmica a què dedicarà bona part del seu temps i activitat periodística, Chirbes visitarà bona part del món i viurà arreu, a l’estranger. De l’estància a Marroc, al Fez imperial com a professor de castellà sorgia la seua primera novel·la, Mimoun, que retratava un país desigual, postcolonial i asfixiant, allunyat de l’exotisme i orientalisme de la visió cultural europea i convencional: un Marroc d’hedonisme exacerbat i sexualitat ambigua; fosc i boirós on altres autors hi veien llum encegadora; un Atles insistentment plujós en contrast amb el mite del desert africà. Tanmateix, les seues obsessions -en la llum, la gastronomia, la lenta decadència- sempre el remetien a la seua Mediterrània natal d’on fou separat de petit; els paisatges naturals i humans del seu País Valencià i la seua Dénia marinera anterior a l’auge turístic on vivia el seu iaio, magdalena proustiana ambiental de la seua joventut.

Aquesta obsessió pel retorn viu també en els seus assajos, entre la tristesa per la destrucció i decadència del món que recorda, i la pervivència de l’entorn, l’aire, la llum i sobretot les relacions humanes que li donaven sentit. La nostàlgia perviu en els seus personatges ja des de l’inici, en personatges obertament o crípticament valencians: els Brull, Brines, Císcar, Vidal, Ricart i els propis Bertomeu; d’una València real i d’unes Bovra, Olba i un Misent als peus del mític Montbroch que és indubtablement la Dénia de la seua joventut als peus del Montgó. Pulsió molt similar a la del seu admirat Max Aub, que en el llarg exili mexicà guardaria sempre un espai per als personatges valencians, els topònims, els records del País d’abans de la Guerra que s’ho emportaria tot.

Idèntica intensitat li suscita a Chirbes el debat sobre l’idioma en què viu i escriu, sent com un estat monolític li havia furtat el seu valencià matern com a expressió literària i culta, ja des de ben menut. L’idioma que retroba llegint Joanot Martorell i Ausiàs March, el Borja Papa de Joan Francesc Mira, els assajos de Joan Fuster o -més recentment- la narrativa de Jaume Cabré. Tampoc no és gens casual que la última gran aparició de Rafael Chirbes en clau social fóra en el context de la Iniciativa Legislativa Popular per la reobertura de RTVV: Chirbes reivindica el dret a la normalitat en l’ús de l’idioma i el paper dels mitjans de comunicació públics en la construcció de societat civil, amb una intervenció demoledora contra el govern del PP, “un punt de no retorn en una societat a punt de ser desmantellada”.

Aquell seguit d’experiències, la nostàlgia condensada havia fet tornar a Chirbes al País Valencià a mitjan dècada dels 2000, però no a Tavernes ni a Dénia, sinó a Beniarbeig, a pocs quilòmetres de la mar, als peus de la serra de Segària on acabaria els seus dies; allà segurament trobava la tranquil·litat i les relacions humanes de la Dénia que recordava. Aquests ajustaments de comptes, ja no tant amb el passat sinó amb el present, constituiran les seues dos últimes obres publicades –Crematorio i En La Orilla.

A la seua mort, i és la tònica de la recepció i els premis de la Crítica que rep, es parla com a molt de Chirbes com a narrador de la bombolla immobiliària: hi coincideixen els polítics locals, els escriptors i altres intel·lectuals apessebrats híbrids entre ambdues categories, que hi volen veure -si és que s’han molestat a llegir-lo- una denúncia del règim del PP i de la bombolla immobiliària valenciana en la lectura estrictament moralista que ha estat tant de moda en la última dècada. Ben al contrari hi ha, sobretot en Crematorio, la que és segurament la seua obra cim, una actualització amarga dels missatges que apareixien en obres anteriors a principis dels 90, ja al final del cicle immobiliari 1985-1992: de l’oblit i l’enriquiment ràpid de La buena letra, de la compra de la innocència per als descendents dels franquistes de Los disparos del cazador, la unificació simbòlica a través de l’enriquiment de vencedors i vençuts, que esdevé autèntica ideologia de masses.

A Crematorio està Marx en estat pur i prou del modern Piketty: hi ha l’acumulació originària del capitalisme en el tràfic de drogues que llança la carrera del triomfador Rubén Bertomeu; hi ha el rendisme de la família Bertomeu, capaç de sostindre les distintes aventures i fases del germà Matías, en la cultura, en la política i l’agricultura, arquetip dels mandarins apessebrats de Morán; la filla i el gendre, còmoda oposició des de la superioritat moral i el manteniment econòmic a càrrec de la fortuna familiar; els néts i el nebot, ja mancats de moral i projecte, productes purs del model d’acumulació. I fora de les fronteres familiars, la pura selva de l’autodestrucció i les màfies, el camí tallat per quan la quota d’ascens social ja està coberta. D’això tracta En la orilla, dels endeutats i els perdedors que sempre miren l’èxit de reüll i que ja eren desgraciats d’abans de Lehman Brothers, només que sabien amagar-ho millor. La diferència entre uns i altres, poc més que l’origen, el savoir faire. Sempre la memòria, el pecat original.

Rafael Chirbes entra, tal i com deia Balzac, en la vida privada de la societat a qui contempla des de la perspectiva de la seua llarga absència; dels viatges, de les llargues estades a l’estranger, de contemplar-ne l’evolució per fotos fixes estivals i en vacances, una aproximació que ens era i continua sent necessària com a societat. A diferència d’altres visions més clàssiques o fins i tot moralistes -la ciutat és un Purgatori de l’intel·lectual per a Mira, la trilogia de Torrent clou simbòlicament amb un Judici final, i fins i tot de la pròpia adaptació televisiva de Crematorio, on Rubén Bertomeu paga finalment pels seus pecats, en la visió de l’autor no hi ha trama redemptora. Només un espill on els personatges no ixen precisament afavorits, i la posició demiürgica de Bertomeu acaba sent la més coherent, la més comprensible front a la descomposició moral, la derrota sense final dels progressistes de l’obra, que explica millor les dos, tres, quatre dècades de derrotes electorals successives que mil assajos i discursos, des de la intimitat que només permet la novel·la.

Assolit i acabant-se ja 2015, han passat tres llargues dècades des que aquell omnipotent govern del PSOE fes de l’enriquiment fàcil i la rajola els símbols d’una nova modernitat, una Il·lustració sense ideologia que els portaria a commemorar els dos segles de les Llums de Carlos III mentre Europa sencera recordava els dos-cents anys de Robespierre, Danton, Marat i Saint-Just. I ara tot allò corre el risc d’oblidar-se; els serfs de la gleba culturals i administratius tenen pressa de canviar d’amos i de credo, com acostuma a passar, i així desapareixen de l’agenda les problemàtiques que eren tan urgents la dècada passada. Un revival dels 80 en les mateixes dates en què Marty McFly arribava al futur per primera vegada.

De fet, ja ha començat, i molts dels qui avui atorguen premis volen donar-los categoria d’obituaris i passar pàgina. De sobte, no és una prioritat derogar la legislació urbanística responsable de tantes atrocitats contra el territori, les Diputacions caus de corrupció mereixen sobreviure una o dues legislatures més amb plenes competències i pressupost i bona part dels gestors de la desfeta cultural ja estan bé al seu lloc. El president de la patronal proclama que revelar els avals i crèdits públics a fons perdut a les empreses afins al Règim destruiria la confiança en les institucions i es demana perdó si un llaurador diu les veritats en un desdejuni cofoïsta i triomfal dels guanyadors de sempre. De cop i volta, fa falta unitat, manifestos conjunts, front comú i no mirar enrere, hi ha altres prioritats. Com als 80. Com aquell riu de l’oblit, el Lete, del que bevien els morts grecorromans en arribar a l’Inframón, on perdien els records i la consciència. L’oblit necessari per a la nova vida, que només podia ser mitigat amb els heroïsmes en vida, pensaven els clàssics.

Conten de Dècim Juni Brut Galaic, el fundador de València, que havent de creuar un riu a l’actual Portugal amb els seus soldats, l’actual Lima, els legionaris se li sublevaren. Identificaven el riu, al Llunyà Oest, amb el Lete, i creien que si el travessaven perdrien els seus records. Disposat a acabar amb la superstició, el general travessà el riu sol, abillat amb l’armadura, i des de la vora contrària cridà un a un i pel nom els seus oficials i soldats, demostrant-los que conservava la memòria i el sentit. En certa manera, Chirbes féu el mateix, recordant des de l’altra riba el nom de cadascú i de cada cosa, contra l’oblit i els relats simplistes. El millor homenatge, segurament, siga que tinga relleu, evitar que la Història no es repetisca com a farsa i la caiguda de València siga una paròdia d’aquella seua La caída de Madrid. Descanse en pau. S’ho ha guanyat de sobres.


Compartir:

  1. Comentario de de ventre (20/10/2015 12:40):

    bravo i bravo. Rafael chirbes no només és imprescindible sino que és una meravella per qualsevol amant de la lliteratura.

    per cert, algú pot dir-me on trobar el capítol final de “la buena letra” que va ser eliminat a les reedicions?

    j

  2. Comentario de dani bordera (20/10/2015 12:51):

    molt bona crònica de una desmemoria col.lectiva que fa que sigam sent el que som, un poble que va perdent la identitat mentrestant anem en marxa triomfal cap al buit existencial total.

  3. Comentario de Johnnie (20/10/2015 13:00):

    Gracies per l’article, Quico, com sempre ple de idees i pensaments que ens podem portar a casa per a reflexionar, que es plorar en la intimitat.

  4. Comentario de desempleado (20/10/2015 21:58):

    Magnífico artículo. En línea con lo que apunta en su parte final ya vimos ayer como respondía Oltra a ciertas preguntas. Muy, muy ilustrativa su respuesta.

  5. Comentario de Gekokujo (20/10/2015 22:01):

    Molt xulo aquest recordatori. No conec a Chirbes, ni tant sols tinc clar que m’agradés llegir-lo, pel que sembla va directe a la nafra.

  6. Comentario de auskalo (21/10/2015 05:29):

    Me ha gustado el artículo, pero en un momento he pensado que estaba en Valencia Plaza.
    El artículo de Morán sobre Chirbes, lo envié a todos mis amigos.
    Crematorio es prácticamente la única serie española que me ha gustado, aunque a mi compañera le horrorizara, por horror cercano, supongo.
    Y como vasco que lleva 33 años lejos de Catalunya, me hace gracia la separación del valenciano y el catalán.
    Salut i forma.

  7. Comentario de gus (21/10/2015 14:36):

    Felicidades. Trasladable a muchas partes de esta su España plural. Al menos a mi parte.
    Por cierto, para ser la primera vez, que no me ha costado nada entender el valenciano. A ver si voy a ser políglota.

  8. Comentario de Francesc Miralles i Borrell (21/10/2015 17:11):

    ¡Igual va a ser que no es usted CRISTIANO, Gus! ¡Y gracias!

  9. Comentario de Andrés Boix Palop (22/10/2015 08:34):

    Moltes gràcies, Quico, pel comentari. Una de les coses més curioses dels últims temps és com, arran la sèrie televisiva, un autor del que tothom passava a a Espanya perquè era considerat tòxic passa a ser un suposat referent de la denúncia moralista més buida de contingut pròpia del nostre establishment. I, tot això, a partir d’una lectura al·lucinant (o directamente d’una no lectura dels seis llibres).

    Això ha provocat fenómens paranormals divertits. Em suopose que tots coneguem gent molt “ordenadeta”, d’eixes que es miren el Babelia o el Cultural com si fóra la Biblia, que passaren a llegir Chirbes (o millor, que passaren a llegir “En la orilla” perquè “tocava” i els popes de la cultura espanyola els havien dit que era un relat sobre les conseqüències de la crisi, o “Crematorio” perquè era la millor dnúncia i explicació feta novel·la de com funcionava la corrupció)… ¡i no entenien la recomanació, ni eren capaços de gaudir dels llibres, que els resultaven “desagradables” i amb “pàgines i pàgines de divagacions sobre coses lletges de la vida que no tenen sentit” o directament “un absurdo viaje a miserias psicológicas asquerosas del autor sin interés”!

    Afortunadament, per la major part de la societat espanyola culta, la dels referents culturals de la Transició i de l’establishment, el shock tampoc no fou tan gran perquè, directament, la gent tampoc no se sol llegir estes coses llevat que siguen eixes cosetes senzilletes de blanqueig bempensant i escrites amb aspiracions cervantines dels ben nostrats escriptors del règim.

    Per cert, antològic, però antològic, l’obituari que va fer Muñoz Molina:

    http://cultura.elpais.com/cultura/2015/08/15/actualidad/1439668626_814993.html

    – Escrit amb un nivell que fins i tot el Preparao se’l pot llegir
    – Blanquejant la figura de Chirbes i centrant els seus llibres en el rotllo absurd de “denúncia de la corrupció i exposició dels efectes de la crisi”
    – I, per descomptat, aprofitant tot l’obituari per explicar-nos com és d’important ell, no el mort, i com el mort i ell, mira, íntims, eh… “¡uña y carne!”

  10. Comentario de de ventre (22/10/2015 12:10):

    totalment d’acord de que “en la orilla” era el llibre que “tocava”. de fet, per a mi era un llibre prou més fruix que Crematorio, però em sembla que, una vegada més, la crítica va fer una versió inversa de “escarmentar en cabeza ajena” i com s’els havia escapat la calitat de crematorio van decidir que la segúent havia de ser la polla sí o sí.

    tampoc crec que hi haja que posar-se tant estupendos, la gent llig el que llig i ja està. jo vaig descubrir a chirbes per la sèrie (que a mi em va agradar moltíssim) i va ser una gran sorpresa descubrir que el llibre no tenia massa que veure (però encara em va agradar més la sèrie pensant que si havien sabut prendre el espírit de la novel.la per fer altra cosa). altre la descubrirà pel babelia, per l’ABC, per Gregorio morán o per Martínez Pujalte i qualsevol camí será bo.

    la referencia a l’obituari de muñoz molina em sembla l’atac habitual a muñoz molina (que a mi se m’en fot, però que cansa) com ara jo aprofite per a saludar a mi mamá. és imposible no estar d’acord amb açò:

    Libro a libro, Chirbes construía un mundo, reconocible para muchos de nosotros, pero que él hizo, ejerciendo la potestad suprema del novelista, exclusivamente suyo. Sus límites no eran geográficos, sino temporales: el mundo de las novelas de Chirbes es el de los que fueron jóvenes al final de franquismo y participaron en la resistencia clandestina, y quedaron para siempre fijados en una escisión en el tiempo: hacia atrás alcanzaban el recuerdo de la pobreza y la persecución, testigos y herederos de la generación devastada por la derrota republicana en la Guerra Civil; hacia adelante, sus vidas se proyectaban en el choque entre lo deseado o esperado y lo vivido, entre la claudicación a la indignidad o al cinismo y la persistencia de las lealtades, su descrédito lento, vinculado al declive personal, al aprendizaje del paso del tiempo.

    i bé igual no es duien bé i chirbes en realitat es follava a Elvira lindo i es netejava el cul amb les fulles de invierno en Lisboa (jo ho faig, metafòricament, és clar), però de veres ho sabem? (i si sí, plis conta que a mi els xismes lliteraris em posen palote)

    j

  11. Comentario de rosschak (27/10/2015 18:09):

    Muñoz Molina no es precisamente santo de mi devoción, ni lo tengo en ningún altar literario, pero hay que reconocer que siempre alabó a Chirbes y le defendió cuando este no tenía acceso a los medios “importantes” en los que escribía el marido de Elvira Lindo. Un ejemplo de esto es este artículo de 1.996
    http://elpais.com/diario/1996/10/09/cultura/844812012_850215.html
    Alguien dirá, posiblemente con razón, que se está defendiendo a sí mismo pues Ignacio Echeverría disparó con bala a su “El jinete polaco”, pero, de todas formas, ahí queda. Hablamos de hace 20 años,mucho antes de “Crematorio” y “En la orilla”. Ahora es más sencillo hacer un panegírico -merecido por supuesto- a Chirbes.

  12. Comentario de Andrés Boix Palop (02/11/2015 17:52):

    #11 Gracias por la referencia, rosschak

  13. Comentario de de ventre (02/11/2015 22:07):

    mmmm, y ya está?

    j

  14. Comentario de delta (01/12/2015 23:37):

    Totalmente fuera de plazo, sabiendo que no lo va a leer ni dios, dejo este comentario.
    Y lo dejo porque se ha tenido que morir y ha tenido que escribir alguien este articulo para que yo descubra a esta barbaridad de escritor.
    Mitad de “Crematorio” leido sin poder despegar la nariz, con la desazon cogiendome las tripas, totalmente atrapado por el flujo de pensamientos de los personajes.
    La vida te depara estas sorpresas.

Comentarios cerrados para esta entrada.