La Paella RusaTota empastrà

Compromís

Agua para todos, o el patètic espai polític valencià

Finalment, l’aigua ha aparegut en campanya per la porta gran. I ho ha fet de manera inesperada. No han sigut les contradiccions i bandades de PP i PSOE les que han fet esclatar el tema, sinó que la cosa ha desbordat per on menys ens ho podíem esperar: el peculiar allioli que té format Compromís amb els neo-ecologistes d’Equo. Llegir a la gent d’Equo de la Manxa carregar en les xarxes socials contra la candidata de Compromís per Alacant, Aitana Mas (que per afegir més gràcia al show… és militant d’Equo!), i fer advertiments macarres a Compromís és més del que hom podia aspirar a veure en campanya:

Ara bé, tota aquesta història va molt més enllà del circ que té organitzat amb el tema Compromís. Demostra la falta de construcció seriosa de l’espai polític valencià i retrata, o ha retratat, a quasi tots els partits polítics autòctons. Perquè l’aigua és important en una terra com la valenciana, tradicionalment agrícola. Ho és per factors emocionals però també econòmics. Si és pot fer una agrícultura rendible a Espanya, competitiva, tots sabem què és precís: unes condicions edafològiques determinades, sòl, bon oratge en hivern i aigua. Al País Valencià tenim més o menys de tot (i és una situació única en Espanya) però al sud del país, com és ben sabut, l’aigua hi manca. Per aquesta raó a més de la importància simbòlica, l’aigua pot ser essencial per bastir un model productiu que també incloga un sector primari modern i productiu. La qüestió és, hi creuen el partits valencians? Anem a fer un repàs ràpid:

Començant pel final, anem a gaudir una mica més de l’espectacle que, amb una intel·ligència política fora de tot dubte està demostrant la gent d’Equo integrada en Compromís. La coalició, bastida al voltant del Bloc, és essencialment pro-transvasista, però amb matisos. La gent del Bloc, per raons ben evidents (un partit arrelat al territori i amb connexions simbòliques amb l’esperit agrari valencià, per no parlar de la consciència de la importància econòmica que pot tindre el tema), no és hostil als transvasaments, sempre i quan es respecte el Xúquer, per descomptat. El de l’Ebre, com que a València no hi ha una necessitat brutal i era proposat pel PP, no ha sigut mai una prioritat. Però el Bloc sempre ha donat suport als transvasaments a Castelló i, per descomptat, al del Tajo-Segura.  Compromís està coaligada amb Equo, partit espanyol de matriu ecologista que no sap ben bé què vol ser, però que, lògicament, no és molt transvasista. Res estrany. Ara bé, Equo a València no existeix, són la gent d’Iniciativa els que s’hi apunten. A Alacant, per exemple, la família Mollà, d’Elx, talla l’abaejo. Algú imagina un candidat d’Elx, per molt ecologista que puga ser, contrari al Tajo-Segura? Doncs això. El cas és que la nº1 per Alacant, Aitana Mas, de Crevillent, tot i ser d’Equo, no pot anar contra els interessos econòmics i socials del seu propi electorat. Ací tenim la posició, mesurada, de la candidata i la resposta dels seus «companys» de la Manxa:

Per acabar d’arrodonir la festa, la gent d’Equo València s’ha despatxat aquest mateix matí amb un suport en Twitter als seus companys espanyols, aclarint que ells no consideren que el seu programa electoral sea el de la Coalició Compromís on estan integrats sinó el programa elaborat des d’Equo Madrid.

En definitiva, un espectacle digne de la política valenciana, amb una coalició que no es posa d’acord en un tema essencial i, sobretot, amb uns candidats i militants que s’ho munten de manera que a quatre dies de les eleccions es posen a fer sabotatge de les expectatives electorals d’alguns dels pocs candidats que podrien ser escollits (el difícil però no impossible diputat per Alacant).

El pitjor de tot, ara bé, és una altra cosa. Quina capacitat de regeneració seriosa de la política valenciana pot «vendre» una coalició com Compromís si ni tan sols són capaços de posar-se d’acord en la posició pública, i en el programa, en un tema com aquest?

Ara bé, no podem perdre de vista que el que li passa a Compromís no deixa de ser una mostra més d’un problema que també tenen PP i PSOE. La postura hídrica del PSPV és de risa des de fa anys. Anem a recordar la seua evolució:

– Amb el PHN: el que mane el PSOE de Madrid. Com que el PSOE de Madrid, que té el poder a Aragó i a Catalunya, és antitransvasista, doncs el PSPV passa de tot i es fa antitransvasista.

– Amb la derogació del PHN: el que mane el PSOE de Madrid. Com que qui governa és Zapatero, no anem a queixar-nos, no. I si a més, mentrimentres, ens foten el pla de conca del Xúquer, es redueix el Tajo-Segura o el que siga menester, calladets.

– Amb la pèrdua de poder del PSOE en Castella la Manxa i en Aragó, el PSPV d’Alarte enceta un gir protransvasista, que ja hem començat a veure. El PSPV d’Alacant, en defensa del Tajo-Segura, ja és totalment pro-transvasista.

 

Alarte ja està buscant on encadenar-se en defensa pública de l’aigua dels valencians front l’agressió pepera

És el PSPV un partit seriós? És aquesta una manera de defensar els interessos valencians? No ens fa molta confiança, la veritat. Tot i que, ves per on, LPR està a punt de dir una cosa bona d’Alarte. Atenció!: va demostrar gràcia política en ensumar-se la importància d’anar canviant la impresentable política hídrica del PSPV abans que ningú no hi començara a allunyar-se de la posició oficial del PSOE ja des de fa mesos. S’ha anotat un puntet polític. Vista la impresentable actitud de la resta de partits el PSPV, al final de la pel·li, pot quedar fins i tot com «mig-coherent» i «mig sensat» en la defensa dels interessos valencians.

El que ha fet en esta matèria el PP de la Comunitat Valenciana no és molt millor. De fet, si ho pensem, és pitjor. Perquè el PP ha passat de ser el partit de l’aigua, el partit de la defensa dels interessos valencians, el dels «aigua per a tots» a ser uns tios posats per Madrid i des de Madrid als que els han donat l’ordre de posar-se a donar suport a Rudí en Aragó i a Cospedal en Castella i ells…han abaixat el cap, han dit «Sí, bwana» i allà on portaven més d’una dècada defensar una sèrie de coses han passar… en dies! a defensar tot el contrari.

 

Mare meua, quin tràngol! Aigua per a tots!

El PP valencià, per si algú ho dubtava, ha deixat palès el seu caràcter sucursalista. I ho ha fet de manera ridícula, quedant en evidència. El Gobernador Civil de la Región Levantina, nomenat des de Gènova i ni tan sols votat pels valencians, ho té clar: es déu a Mariano Rajoy i Dolores de Cospedal, que són els que l’hi han donat el càrrec. Els interessos dels valencians són una cosa, si més no, secundària. La qüestió és que, a més, ni tan sols dissimula. Que ens demanen deixar de reivindicar el transvasament de l’Ebre? Doncs ho fem . Que ens ordenen que acceptem que es talle l’aixeta del tajo-Segura? Doncs cabotada. Eixe és el PP valencià. En tema aigua i en qualsevol altre.

Els transvasaments, a més de ser una qüestió política important de primer ordre, demostra quins partits polítics tenim ací: sucursalistes i, a més, mentiders i contradictoris (els únics que, tot i que sense donar-li molta publicitat a Alacant, són al menys coherents, són els d’EU). Un espai polític, el valencià, veritablement baldragós. Algún dia entre tots haurem de plantejar-nos com és possible que aquest sucursalisme de segona i de tan poc nivell aconseguisca estar al pont de comandament des de fa dècades.

Etiquetas , , , , , , , , , , , , , ,

Compartir

Artículos relacionados

26 thoughts on “Agua para todos, o el patètic espai polític valencià

 1. Pepico

  Nunca he terminado de entender por qué Compromís pactó con Equo. El programa ecologista ya lo tenían y es una nueva marca que no aporta nada nuevo, así que no solo pactar sino incluso ponerles en la cabecera de la coalición me parece absurdo, algún motivo oculto debe haber para tragar de esta manera.

  Ahora, que la inteligencia de la gente de Equo es de nota. A 5 días de las elecciones te dedicas a torpedear un proyecto tuyo (que no va a llevar a nada porque su influencia es mínima, no es como si el Bloc ahora se dedicara a trollear la candidatura), así que creo que vienen sobrando en el panorama político.

  Lo del Twitter de Equo Ciudad Real es fantástico, menuda manera de exigir explicaciones y de señalar con el dedo a gente que incluso es de su propio partido. Y en este punto no es más que la defensa de intereses territoriales, simplemente eso.

  Pero vamos, que se está viendo que Equo da más problemas teniéndolos dentro que fuera. Alguien debería explicar el motivo de esa coalición, aunque dudo que tenga mayores consecuencias.

  Contestar
 2. Bajoca Farcida

  Home, de patètic panorama… pomes i peres. Vull dir, sobre el tema de l’aigua tenim postures ben definides en tots els partits. El que passa és que després fan o desfan segons altres premisses, ben conegudes com «partidistes». Com passa amb tota la resta de polítiques.
  El PP és trasvassista perquè li dóna vots. Però com els d’ací no pinten res, no faran res pel que tu comentes.
  El PSPV no sap el que és. Mai ho ha sabut. És oportunista. I sucursalista. No és trasvassista amb l’Ebre però si amb el Tajo-Segura.
  Compromís, és trasvassista entre conques.
  Respecte a Equo, doncs me sorprén que puga ser trasvassista, però ací qui mana és Iniciativa. I amb este tema és com el Bloc/Compromís. Incoherència? Bo, en realitat és que la Coalició Compromís sí que ho té clar. La nouvinguda, que és EQUO; no. Però no podem parlar de Compromís igual que de Compromís-EQUO. Una cosa és una coalició que comença a ser estable (l’exemple és CiU) amb una aliança de pura mètrica electoral. Bo, pura mètrica no, en un 90% de coses defensen el mateix Equo i Compromís.
  I es pot regenerar la política valenciana sense necessitar d’estar d’acord en tot, crec que són coses diferents. En tot cas, personalment pense que el tema de l’aigua és clar. Fora política i territorialitat ja. Fora interessos dels agricultors. Ni tindre en compte els dels constructors. I que s’analitze tècnicamente sostenibilitat (mediambiental, social i econòmica). Personalment pense que el del Tajo_Segura ho és, però segons en quines condicions i usos.
  PD: Efectivament, EQUO la Manxa ha fet l’idiota entrant en la dinàmica PP-PSOE d’enfrentar comunitats amb interessos populistes, enlloc d’eixir d’eixa postura tràgica d’antivalencians o anticastellans. I després diran que són els nacionalistes els que trenquem Espanya. Ja!

  Contestar
 3. Alex

  El nombre de Equo no debería haber aparecido por ningún sitio en Compromís, más que nada porque la coalición no es más grande que en mayo, son exactamente los mismos partidos. Tonces claro, lo han puesto pues para sumar votos, sobre todo en Alicante es donde más votos verdes hay, pero claro, como Els Verds del País Valencià se han ido con IU, la jugada les va a salir mal.

  Yo espero, por el bien de Compromís, que Equo se pegue la hostia, y no consiga escaño en ningún sitio, y que los de IdPV y VEE se aclaren, y decidan qué quieren ser, si partidos independientes o disolverse en Equo, porque a mi lo de la doble militancia no me gusta nada, trae muchos más problemas que ventajas.

  Contestar
   • Alex

    Me gustaba el Compromís de mayo, sin nadie más, todos iguales. ahora en cambio se ha puesto a Equo al mismo nivel que Compromís, no lo veo justo. La aventura con Equo a nivel nacional yo la veo con más inconvenientes que ventajas, por eso no quiero que Equo saque nada aparte de lo que pueda sacar en Compromís.

    El proyecto de Compromís ya es bueno, y lo suficientemente potente como para seguir creciendo sin necesidad de tener que meter otras marcas…

    Si IdPV y VEE quieren ser Equo pues que lo sean, y se convierta en Bloc-Equo: Coalició Compromís, más sencillo que toda la sopa de letras actual sería…

    Contestar
  • Fesol de Garrofa

   Moltes gràcies per advertir l’errada. La veritat és que l’article estava fet amb pressa i s’han colat cosetes com aquesta. Corregit!

   En el meu descàrrec vull notar que sóc quasi l’unic que està escrivint hui, en relació amb aquest tema, «transvasaments» correctament.

   Contestar
   • Senyor Garrofó

    Fesol, a veure si el teu article serveix com a mínim per a aconseguir que la gent sàpia escriure «transvasament»!

    Tot i que sembla que en un futur pròxim no anem a fer servir massa el mot.

    Contestar
 4. Nacho

  Yo creo que estos temas tendrían que caer en manos de expertos, que valoren objetivamente el impacto, necesidad y viabilidad del proyecto los políticos no hacen mas que lo que saben hacer política….

  Contestar
  • Coentor

   De tota manera, si deixem de banda els titulars de premsa, la postura de Compromís sembla ser la més raonable, eh?

   Venen a demanar que no es faça cap transvasament més, però que no s’eliminen de colp els actuals doncs hi ha molta gent que depèn d’eixa aigua… i no són constructors sinó llauradors. Vaja, que aposta per l’eliminació progressiva, alhora que es va aplicant la nova cultura de l’aigua.

   Però clar, algú agafà eixes declaracions i va fer un titulat de premsa «Equo está a favor del trasvase» … i Equo, que sembla ser que poca excusa necessitaven per clavar-se amb Compromís, doncs entren al joc…

   A tot açò, tampoc tinc molt clar que la polèmica afetce massa a Compromís: es fa ressò de les seues propostes i remarca que la seua valencianitat està per damunt de tots… fins i tot dels socis a Madrid. Altra cosa és que els suposats vots verds que Equo arreplegaria a Alacant es puguen perdre, que no se jo si en serien tants i tan decisius.

   Com Equo Ciudad Real no es calme un poc i continue muntant polseguera, em sembla que a qui més pot afectar és a Uralde, que queda com un tio que en tal d’aconseguir escons és capaç’de pactar… fins i tot amb nacionalistes.

   En fi, en 4 dies eixim de dubtes.

   Contestar
 5. popota

  Per aquí els pajarracus comenten que el PP ja ha fet saber a tothom que el trasvassament de l’Ebre no aportarà més vots enlloc -ja que tant a Murcia com a Blavencia el PSOE ja és inexistent- i sí en costarà una pila a Catalunya i Aragó, així que serà convenientment desat en un calaix.

  Contestar
 6. Josep Aparicio

  Algun comentari a la polèmica.

  – Sí, quan hi ha una coalició és difícil uniformitzar totes (absolutament totes) les postures. De fet, a les Corts, els diputats de Compromís han votat en alguna ocasió de manera diferent entre ells. Aquesta diversificació no es veu al si de la coalició com un problema, sinó com una riquesa, i jo hi estic d’acord: molt més trista és la disciplina de vot dels grans partits, que ja sabem que qui es mou, no ix a la foto.

  – Però sí, en efecte, este tema és suficientment important com perquè estigueren consensuades les declaracions públiques. Atenció que dic les «declaracions públiques», que no el programa, ja que estos programes són prou semblants, com s’explica en esta (un poc llarga però necessària) nota d’Equo-Conca http://equocuenca.wordpress.com/2011/11/15/la-postura-de-equo-respecto-a-los-trasvases-es-clara-y-univoca-y-no-depende-de-arengas-territoriales-electoralistas/

  – Darrere d’esta polèmica subjauen dos temes: el primer és si era necessària l’aliança Compromís – Equo. En la meua opinió sí. Per als dos agents. Afrontar unes eleccions «generals» des d’una òptica de partit d’obediència únicament valenciana és molt difícil. Només cal pensar el que patixen formacions com el PNB, CiU o Esquerra Republicana, que veuen minvat el seu electorat de manera importantíssima, tenint com tenen una xarxa comunicativa pròpia molt més important que la valenciana. Un «company» estatal era necessari. Cada vegada que entrevisten Uralde a la televisió, la ràdio o la premsa, estan entrevistant Compromís, que assumix molt àmpliament el seu discurs (sempre queden detalls, ¿no?). Eixa presència mediàtica Compromís no l’haguera tinguda sense l’acord. A més, Equo també se’n beneficia. Té un referent valencià amb veritables possibilitats d’aconseguir representació i amb qui entendre’s al parlament espanyol. Si haguera concorregut a soles Equo hauria aconseguit 15000 vots, 25000 amb fortuna. Vots que s’haurien perdut sense cap utilitat (representativa) per al projecte. Així que el que tenim és: programes molt coincidents més presència multiplicada, igual a pacte adequat.

  – El segon tema que subjau és el poder de les xarxes socials. Equo és una formació nova i menuda (molt menuda), conduïda en alguns casos per persones sense cap experiència política. Posar-se a criticar obertament (i de manera insistent i un poc maleducada) uns companys de coalició a cinc dies de les eleccions denota, a més, poca intel·ligència. No perquè no calga que es demanen explicacions, o perquè no calga transparència, sinó perquè eixes explicacions es demanen amb una simple trucada telefònica, es parla el tema i es solventa (si és possible, i si no, ja poses el crit en el cel). ¿Però de què estem parlant ací? D’una o dos persones que controlen un compte de Twitter o un Facebook amb el nom d’una organització i d’una polèmica per unes declaracions. Poca cosa, vistos els programes i les explicacions posteriors, però mel per a les oïdes dels oponents polítics, que ja s’encarregaran d’amplificar-la tant com puguen. Les xarxes socials, l’horitzontalitat de comunicació com a oportunitat i perill (simultàniament) per a les organitzacions polítiques.

  I acabe (que ja va sent hora). Com li comentava abans a un amic al respecte d’esta mateixa polèmica, si s’espera que Compromís siga una organització infal·lible, tots poden esperar asseguts. Hi haurà errors, i estic ben convençut que algun serà més gran que este (i tant!). Hi ha un bon grapat de gent (intel·lectuals de saló, polítics envellits, assessors professionals… i un llarg etcètera), que estan esperant com aigua de maig la primera gran ensopegada de Compromís. És un fenomen que no controlen i això sempre posa nerviós. Per a tots ells, tinc una bona notícia: esta ensopegada arribarà. Però també tinc una altra de roïna: a l’organització es treballa cada dia per l’honestedat i la seriositat, així que Compromís té corda. Ho sent per ells, i me n’alegre pel conjunt dels valencians.

  Saludets.

  Contestar
  • Senyor Garrofó

   Personalment, em sembla que la resposta que s’està donant a aquest tema des de Compromís denota molta maduresa i responsabilitat, com aquest comentari teu n’és, de fet, una bona prova.

   Això sí, impresentable el comportament d’Equo-CLM, la veritat. I atenció a Compromís, que a mesura que es faça gran haurà de tindre un discurs complet i coherente en matèria hídrica.

   Contestar
 7. Rasoir

  Al Twitter ha estat graciós, però ací encara ho és més: elevar a categoria una simple anècdota (la crítica vía xarxa social d’EquoCiudadReal, ni més ni menys, a la candidata de Compromís-Q d’Alacant) i afirmar rotundament que «l’aigua ha aparegut en campanya PER LA PORTA GRAN» és hiperbolitzar massa i evidencia que alguns no deurien fer símils taurins.

  I alguns tampoc deuríem ‘entrar al drap’.

  Contestar
  • Senyor Garrofó

   Personalment, estic molt d’acord en el què implícitament estas dient: crec que Compromís està sent intel.ligent en no reaccionar i deixar passar el tema.

   Contestar
 8. Pepico

  Leer el TL de Equo Ciudad Real es brutal:

  «EQUO C.Real va a luchar por el fin del trasvase Tajo-Segura de forma inmediata. Plantaremos cara solos a nuestros «socios» si es preciso.»

  «Avisamos a la gente de @C_Compromis que el agua del Tajo se va a quedar en la Mancha. Lucharemos por un fin del trasvase inmediato.»

  «Seguimos exigiendo una rectificación pública a @AitanaMas y a @C_Compromis por lo declarado ayer. De paso señalamos también a @joanribo.»

  Está claro que a alguien se le ha calentado la boca (o el teclado) y no ha pensado en las consecuencias que podría tener para la única candidatura que seguramente les vaya a representar en el Congreso (porque Uralde dudo que salga en Madrid).

  Contestar
 9. Pau

  El que està salvant a Compromís de que açò no es convertixca en un tema de ressò és que al PPSOE no li interessa de cap manera que els transvasaments apareguen en la campanya.

  Valga dir, ja de pas, que el pacte amb EQUO per a mi no té trellat, que l’espenta que puga tenir EQUO no paga la pena a canvi de carregar-se el discurs de partit d’estricta obediència valenciana, i que la resposta està siguent l’adequada, no entrar al drap i deixar passar sense pena ni glòria la polèmica.

  Contestar
 10. cesc

  No oblidem que qui porta Equo al País Valencià és Iniciativa, són el mateixos i per imposició al Bloc obliguen que el nom de tota la coalició Compromís estiga al mateix nivell que el nouvingut Equo. Em pareix un error eixa estratègia, l’única diferència que n’hi havia entre Compromís i EU era el seu caràcter nitídament valencià front a un estatal, ara amb Equo tot això se’n ha anat a fer punyetes.

  Contestar
 11. David

  Hola.

  Y que esperabais de los políticos al uso ? no se preocupan mas que en lo que tienen que decir para obtener el mayor numero de votos posible. Hacen la cuenta y ya está.

  UPyD no dice mucho, cierto, pero al menos dice lo que decía siempre y en todas partes de España, algo así como que los transvases que se quieran, puedan o deban hacer tendrán que ser estudiados en profundidad por los expertos en la materia para garantizar, no recuerdo bien, viabilidad, rentabilidad, suficiencia y seguridad del cauce donante…algo así. Esto es lógico, consecuente y excepcional (por aquello de que los políticos no suelen dejar hacer el trabajo a los que entienden del asunto si no pueden sacar provecho electoral de ello).

  Aquí, creo yo, había una oportunidad de decir algo bueno de UPyD, no me explico como la habéis dejado pasar de esa manera.

  Saludos.

  Contestar
 12. Ramon Sanchis

  Anar amb Equo, no trobe que siga un problema en si mateix. El problema son les persones com les que haveu comentat. Jo he parlat amb gent d’EQUO de valència per que m’explicara la politica que es va posar en comú respecte als trasvassaments, i es totalment coherent amb el discurs d’Aitana Mas.
  El que no entenc, es com coneixen Aitana, pero no saben que ací hi ha aqüifers sobreexplotats que nessessiten regeneració, d’una banda per que estàn sobreexplotats i amb nivells altíssims de nitrats, i d’altra per que d’ahi es treu a la zona l’aigua de consum humà. Donant aigua per al reg, mates 2 o 3 pardals d’un tir, per que a més de regar, reabastixes els aqüifers en una zona de poca plutja. Tenint en compte que l’ideal, seria que no es feren trasvassaments.

  Contestar
 13. Enric Nomdedéu

  tinc opinió, clar, no de bades me’n van dir més que a un gos no fa ni tres mesos per temes d’aigua. Però la donaré quan Baldoví siga diputat a Madrid. Ara tinc massa feina en intentar ajudar per a que Roger Mira l’acompanye en un viatge cap a la història.

  Contestar
 14. Jordi

  La pena de Compromís es que es un partido veleta, que con tal de sumar algunos votos es capaz de no llevar propuestas consensuadas en el propio grupo. No se aclaran ni antes de tomar el poder si es que algún día llegan a tanto.

  Contestar
 15. Coca Boba

  Posar al mareix sac els transvassaments de l’Ebre i el Tajo-Segura, es com comparar a la selecció del Brasil amb un equip de xiquets de 12 anys. Que jo sapiga, el Tajo-Segura es pot fer servir d’ací 10 minuts si calguera i el de l’Ebre ni està ni se l’espera.
  Una política seriosa deu ser aquella que faça servir allò més rendible

  Contestar

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Esta página está alojada en La Página Definitiva. Sus contenidos pertenecen a sus autores, que escriben con seudónimo para evitar ser represaliados por sus opiniones.

Contribución anónima

Esto lo hacemos gratis y es mérito, entre otros, de personas anónimas. Aun así cuesta tiempo y dinero. Si te gusta lo que hacemos y quieres colaborar, páganos unas cervezas.

Artículos en tu correo

Te enviamos los nuevos artículos a tu correo electrónico: