La Paella RusaTota empastrà

La Paella Rusa

Lola Johnson: de la censura informativa a la destrucció de les biblioteques

Bona putada ens van gastar en nomenar la Lola Jonhson com a consellera de Turisme, Cultura i Esport. Ja tufava el currículum de la senyora, que de presentadora d’Aitana va esdevindre en directora de Canal Nueve, fent una carrera sideral en què ha demostrat que sap manipular els continguts informatius amb una saviesa que envejaria qualsevol censor del primer franquisme. De la presentadora graciosa que donava color als informatius regionals va passar a poc a poc a fer feines de rebotiga. Va ser una aprenenta eficient i eficaç, que va gaudir del mestratge dels manipuladors que dirigien Canal Nueve. En va aprendre tot el que calia i més, aconseguint-ne el títol de bruixota màxima, un diploma que a les nostres terres no gosa expedir-ne cap universitat, siga pública o privada, cosa que garanteix un misteri de boira londinenca. Ja sabem que la realitat és punxosa i que qui menja sardines caga espines.

Qui es va ensinistrar en tasques de censura, mai no oblidarà la forma d’aplicar-ne el mètode. La realitat sempre serà una altra, perquè l’objectiu final és crear una ficció que no s’assemble gens ni mica a la realitat més evident. Lola Jonhson no era una tècnica que obligava a fer comentaris sobre les notícies. Ella és una artista. Sota el seu mandat, vam viure per exemple la inexistència del cas Gürtel. El molt honorable treballava de valent per reconduir els problemes que li creava Zapatero. A Canal Nueve no es parlava de corrupció. Camps publicitava la joia de viure a la nostra terra i es queixava que els forasters ens en tenien enveja. Lola Jonhson gaudia de posar els núvols de cotó en pèl, que pintava amb colors coents, a l’escenari que creava perquè tothom sabera que Camps no era un mortal, que tot era un muntatge, que no coneixia els delinqüents del «te quiero un huevo». Camps havia d’aparéixer davant de les càmeres com una persona millor que Zaplana, perquè tots dos eren winners, però Francisco conservava les essències de l’Espanya catòlica, apostòlica i romana, la de rosari en mà i confessió diària, la de donar mal any a qui no pensava igual que ell, la d’aplaudir la col•locació d’un crucifix a les Corts. El núvols de cotó en pèl li paren a l’espiritualitat campista, que promou un manierisme essencial i narcisista, surreal i messiànic. Lola Jonhson va aconseguir que la irrealitat es percebera com a realitat, mitjançant qualsevol tècnica censuradora que va aprendre dels seus mestres, veritables franquistes de soca-rel que havien viscut la democràcia com a la derrota de la dictadura, que representava l’ordre natural de les coses. Lola Jonhson organitzava l’atrezzo, censurava els guions. Fins i tot va fer-se la sorda en un assumpte tan escabrós com ara el de Vicente Sanz, que fa pudor a exercici de poder masclista, a dret de cuixa medieval.

Tanmateix, una cosa és treballar amb les bambolines, observant com algú protagonitza una mena de sainet a l’escenari, que no té gens de gràcia, i una altra haver de suportar-hi en directe les mirades del públic. Lola Jonhson no sap com eixir-se’n. La roda de premsa en què li preguntaren sobre l’obertura del juí oral a Camps i cia. va ser desastrosa. No m’esperava que driblara com ara el Messi, però va rebre més gols que l’Alcoià en època ominosa. Què la Mare de Déu ens empare! La tasca del portaveu del Consell no és la del capellà que se’n puja al púlpit i diu allò que cal, esperant que la feligresia escolte i reflexione. Tampoc no és la de l’ex molt honorable, que pensava que una roda de premsa era com un sermó, unilateral i contundent. Els periodistes s’emprenyaven i preguntaven, i no tenien cap admiració litúrgica per una persona que es va autoinvestir messies de la nostra terra. Lola Jonhson ha de saber respondre i no emprar les tàctiques a què es va acostumar a Canal Nueve. El nou molt honorable parla de transparència informativa. La realitat, però, se li està fent agra a la consellera.

"¿Camps? ¡Psché! A mí nunca me cayó bien. La gente comentaba en los pasillos de RTVV: 'Mira, por allí va Lola Johnson, la aliada de Fabra en el Consell. Dicen que es más fabrista que el mismo Fabra, que es verdadera devoción lo que ella siente por el alcalde' "

A hores d’ara, Lola Jonhson no crec que estiga tan preada del seu càrrec. El desgavell que s’ha muntat a la Biblioteca Valenciana no té preu perquè és l’efecte d’un descontrol que la conselleria ha creat per desídia. La mateixa gent que ara s’hi ha col•locat és la mateixa que no fa ni dos mesos se’n va anar del carrer Colon al Ros Casares. És a dir, se’n van traslladar al Ros Casares, que es troba al terme de Xirivella, i van haver de condicionar-ho tot perquè els funcionaris pogueren instal•lar-hi les taules, els ordinadors, etc. Fins i tot van preparar-li un despatx de cinema –dels de Hollywood– a l’anterior directora general de Patrimoni. Quants euros va costar això? No ho sabem. Tampoc no els va preocupar molt que allò es trobara prou allunyat, que els ciutadans no trobaren les oficines ni usant un GPS. El criteri d’abans de les eleccions ara no és el correcte. Ara calia aprofitar l’ocasió per fer un altre trasllat. Només faltava que l’empresari transportista tinguera carnet del PP. Eixe cobrarà em lletres catòliques: Déu li ho pagarà, no sé si en fills.

La capacitat censuradora s’aplica a qualsevol objecte cultural que puga generar un missatge. No cal recordar els patums dels setanta (del segle passat) per confirmar que un conjunt de llibres que representa una cultura determinada, sense parar en filiacions ideològiques o polítiques, és un perill per a una persona que només respecta una visió unilateral de la realitat. Per què conservar llibres si són una amenaça en essència? És millor desmuntar una biblioteca perquè ningú no puga retrobar el present i el passat. La Cultura és un bé que no interessa a la consellera, i l’ha mamprés amb la institució de forma suïcida. El censor pensa que l’aniquilació és la regeneració.

El comunicat de la consellera sobre la Biblioteca Valenciana és de Canal Nueve. Estan matant-se, treient-se els budells, esguitant-se de sang, però no passa res. No sé si la negació de la realitat és la transparència informativa a què ens vol acostumar el nou president. Ja sabem que el sistema de censura sobre els llibres que publicava la Generalitat va implantar-lo González Pons, qui va exigir submissió incondicional als diferents serveis de publicacions de les conselleries. Zaplana confiava en els seus quadres. Camps reconstruí la censura. Lola Jonhson és un exemple excepcional i tardà, una fruita que ha madurat amb la temperatura d’un microclima que va crear Camps. Eixa no està verda. Que s’afanye el molt honorable. La fruita madura es fa pudenta en un no res.

Etiquetas , , , ,

Compartir

Artículos relacionados

11 thoughts on “Lola Johnson: de la censura informativa a la destrucció de les biblioteques

 1. _SeMaRo

  ¿que me estas contando? ¿en serio? ¿Canal 9 manipula?
  yo creo que Lola Jhonson es un claro ejemplo de «nunca has de morder la mano que te da de comer»

  Contestar
 2. Coca Boba

  Brutal el retrato de la Lola.
  Creo que va a dar bastante juego.
  Por cierto, el penúltimo párrafo me recordaba a los personajes de Fahrenheit 451, ya veía a la Lola en la Plaza de la Virgen con un montón infinito de libros y prendiéndoles fuego como si de la fallera mayor se tratara (mientras se rie con un careto propio de Jack Nicholson en El Resplandor)

  Contestar
 3. sangonereta

  Bon article sí! però igual tots ho véieu vindre però jo (innocent) mai pensava que arribaria a consellera, encara que fos per guardar les formes, equivocat estava.

  Contestar
 4. Okupado

  ¿Habéis leído esto?
  http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/suciedad/invade/solar/previsto/sede/Academia/Llengua/elpepuespval/20110810elpval_5/Tes
  «Ante el retraso, la institución continúa su exilio en el monasterio de San Miguel de los Reyes, en una zona alejada del centro de Valencia.»
  ¿Exilio? Si están tan a disgusto, que se vayan. Todos. Y que dejen a la Biblioteca en paz.
  ¿Se acuerda alguien de que San Miguel de los Reyes es la sede de la Biblioteca Valenciana? ¿Por qué no lo dicen? ¿Por qué El País no informa de lo que pasa en la Biblioteca Valenciana?

  Contestar
 5. Treballadors de la Biblioteca Valenciana

  Nos despedimos por vacaciones preocupados por la situación y el futuro de la Biblioteca Valenciana. Antes de irnos dejamos los deberes hechos: escritos a las instituciones responsables pidiendo información y garantías, escritos a entidades, asociaciones y personalidades del mundo de la cultura, firmas de adhesión al manifiesto en favor de la BV en sus versiones digital y papel…

  Y, llegó septiembre… y las instituciones responsables siguen sin contestar, a la información se la sigue sustituyendo por rumores que desgraciadamente se acaban cumpliendo, como en junio, que radio macuto informaba del inminente desembarco de la antigua dirección general de Patrimonio en la sala de proceso técnico, ahora en septiembre el mismo medio informa de la inminente ocupación de la sala capitular (donde se realizan las principales exposiciones de la BV) y otros espacios sin determinar por nuevas unidades administrativas de la conselleria, hasta ahora en su sede central, y que parece se va a remodelar sin reparar en gastos-con nuevo mobiliario inclusive- para albergar más altas funciones representativas…

  Por ello los trabajadores de la Biblioteca Valenciana, si en junio pedíamos información sobre los planes de la Generalitat con nuestra biblioteca, demandábamos interlocución y consenso para encontrar la mejor manera de optimizar los espacios sin por ello ir en detrimento de la seguridad de los fondos bibliográficos, ni se hipotecara el futuro de la Biblioteca Valenciana, ahora con el nuevo curso DENUNCIAMOS que no hemos recibido respuesta alguna y que nuestras preocupaciones estivales se están convirtiendo en amenazantes nubarrones otoñales.

  29 de septiembre, dia de San Miguel, de 2011
  Trabajadores de la Biblioteca Valenciana.

  Contestar
 6. Treballadors de la Biblioteca Valenciana: Nosaltres, hui, vestim de negre

  Hoy, 29 de septiembre, día de San Miguel, la Biblioteca Valenciana celebra su jornada de puertas abiertas.

  Es nuestro día de fiesta y lo celebramos, como cada año, mostrando a la ciudadanía las instalaciones y los servicios de la Biblioteca Valenciana.

  La Biblioteca Valenciana tiene su sede en el antiguo monasterio de San Miguel de los Reyes y, como ya hemos denunciado en este foro, desde hace unas semanas parte de sus dependencias fundamentales están siendo convertidas en oficinas de la Consellería de Turismo, Cultura y Deportes de la Generalitat Valenciana.

  Nosotros, hoy, vestimos de color negro.

  Firmado: Trabajadores y trabajadoras de la Biblioteca Valenciana

  Contestar
 7. Aspencat

  Si no contestan, evidentemente, es porque no les interesa la Biblioteca Valenciana, ni ninguna biblioteca, ni la sanidad ni la educación públicas, y un largo etcétera, fundamentales para que la sociedad democrática siga adelante. Se trata de logros sociales que hemos ido conquistando con mucho esfuerzo y mucho trabajo y ahora, una pandilla de irresponsables que han dilapidado todo el dinero y el esfuerzo de los ciudadanos salen de rositas. ¿Para cuándo un juicio de todos/as aquellas personas que han ostentado cargos públicos y han llevado a nuestra comunidad a la ruina? ¿Estaban jugando? ¿No se enteraban de lo que se nos caía encima?
  Es normal que no contesten: ¿qué van a contestar? Seguramente no conocen la BV, ni habrán ido por ahí, más que a algún acto de relumbrón que ellos mismos se montan. Tampoco se hacen idea de lo que es trabajar en un Instituto, o en un ambulatorio, sin medios, ni les interesa salvaguardar el patrimonio cultural valenciano. Ellos, la casta política, no saben lo que ocurre, ni les interesa.

  Contestar
 8. Lectora

  Hoy se celebra en la BV el día de puertas abiertas. Cualquier ciudadno puede ir a ver además del edificio, las salas de lectura, los depósitos de documentos, el departamento de restauración… Ya veremos si el año que viene esta jornada puede celebrarse o está todo ocupado por oficinas administrativas y despachos de altos cargos y asesores.

  Contestar
 9. Lluis

  Quien es esta morena, menuda carrera lleva la afroeuropea , igual hasta le quita el puesto a Rajoy.
  Ejemplo claro del oportunismo de la epoca Camps.
  De dar el informativo regional a portavoz del condeno.
  Muy buena carrera morena

  Contestar

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Esta página está alojada en La Página Definitiva. Sus contenidos pertenecen a sus autores, que escriben con seudónimo para evitar ser represaliados por sus opiniones.

Contribución anónima

Esto lo hacemos gratis y es mérito, entre otros, de personas anónimas. Aun así cuesta tiempo y dinero. Si te gusta lo que hacemos y quieres colaborar, páganos unas cervezas.

Artículos en tu correo

Te enviamos los nuevos artículos a tu correo electrónico: